Neler Var?
Çene Eklemim Neden Ağrıyor?
Temporomandibular eklem bozuklukları; çiğneme kaslarının, temporomandibular eklem ve temporomandibular ekleme komşu dokuların çoğunlukla ağrılı, fizyolojik ve fonksiyonel bozuklukları olarak tanımlanır.
Uzman Diş Hekimi Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, günümüzde diş hekimliğinde hala önemli bir sorun olan temporomandibular eklem bozukluklarına iatrojenik faktörler, okluzyon bozukluğu, travma, emosyonel değişimler gibi birçok faktör neden olabileceğinin altını çiziyor.
Uzman Diş Hekimi Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, bu bozuklukların tedavisinde etken olan etiyolojik ve patolojik faktörlerin düzeltilmesi, hastalık semptomlarının giderilmesi, eklem mobilitesinin yeniden sağlanması ve postural iyileşme hedeflendiğini söylüyor.
Bu amaçla tedavi sürecinde hasta eğitimleri, farmakolojik ajanların kullanımı, psikolojik tedavi uygulamaları, fiziksel tedavi, manuel tedavi, okluzal splintlerin kullanımı ve cerrahi tedavi yaklaşımları tek tek veya kombine şekilde uygulanabilir.
Diş Gıcırdatma Psikolojik Midir?
Uzman Diş Hekimi Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU bu soruya evet cevabında bulunarak, diş gıcırdatma veya tıp biliminde bruksizm olarak adlandırılan bu davranışın psikolojik faktörlerle ilişkilendirildiğini dile getiriyor. Diş gıcırdatma, dişlerin sıkıca birbirine temas etmesi ve çenedeki kasların kasılması sonucu dişlerin sıkıca sıkılması veya ovalanması anlamına gelir. Bu durumun altında yatan nedenlerden biri stres veya anksiyete olabilir.
Uzman Diş Hekimi Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, stresin, kaygının, öfkenin veya diğer duygusal faktörlerin, bir kişinin bilinçaltında diş gıcırdatma davranışına yol açabileceğini söylüyor. Kişi bu stresi veya duygusal gerilimi farkında olmadan gece uykusu sırasında veya gündüz saatlerinde diş gıcırdatarak ifade edebilir. Aynı zamanda, diş gıcırdatma fiziksel problemlere, özellikle diş ve çene sağlığına zarar verebilir.
Uzman Diş Hekimi Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, diş gıcırdatma durumunun genellikle bir diş hekimi veya diş hekimine başvurularak teşhis edileceğini ve tedavi edilebileceğini dile getiriyor. Tedavi, kişinin dişlerini ve çenelerini koruma altına almayı, stres yönetimi tekniklerini öğrenmeyi ve gerektiğinde psikolojik destek almayı içerebilir.
Bu nedenle, diş gıcırdatma psikolojik bir bileşen içerebilir, ancak aynı zamanda diş ve çene sağlığını da etkileyebilir, bu nedenle hem psikolojik hem de fiziksel yönleri ile ele alınmalıdır.
Uzman Diş Hekimi Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, temporomandibular bozukluğu eklem ve çevre dokularda ağrıya, çene hareketlerinde kısıtlılığa ve kliking gibi semptomları olan ve yaşamın herhangi bir döneminde görülebilen bir dizi hastalık olduğunu söylüyor. Toplumda oldukça yaygın görülüyor ve bireylerin yaşam kalitesini düşürmektedir.
TMB’nin etiyolojisi çok faktörlüdür ve tedavisi zor, karmaşık ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğinden, diş hekimlerinin TMB hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları önemlidir ve gereklidir.
TMB’lerin tedavisi, konservatif yöntemlerden daha invaziv yöntemlere kadar değişen farklı tedavi yöntemleri ile gerçekleştirilebilir ve genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, diş hekimi, çene cerrahı, psikiyatrist, nörolog, kulak burun boğaz uzmanı, psikolog ve fizyoterapisti içeren multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Uzman diş hekimi Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, yaşamın herhangi bir döneminde görülebilen ve çok farklı belirtilerle seyredebilen TMB’lerin tedavisinin, basit yöntemlerden çok daha karmaşık tedavi yöntemlerine kadar değişebileceğine vurgu yapmaktadır. Bu nedenle TMB’lerin tedavisindeki gelişmeleri takip ederek güncel ve etkili yöntemlerin doğru endikasyon ve doğru uygulama ile gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.