AĞIZ KOKUSU BOŞANMA SEBEBİNİZ OLABİLİR

Ağız kokusu boşanmanıza sebep olabilir
Ağız kokusu boşanmanıza sebep olabilir

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU,  ağız kokusunun sosyal bir sorun olduğuna dikkat çekiyor. Bu problem can sıkıcı sonuçlar yaratabilir. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, ağız kokusunun boşanmalara, işten atılmalara hatta toplumdan dışlanmaya bile sebep olabileceğini dile getirirken, böyle bir durumla karşılaşıldığında ilk yapılması gereken uzman bir diş hekimine başvurulması olduğunu söylüyor.

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, ağız kokusuna yani halitozise ;  yetersiz ve düzensiz ağız bakımı sonucu oluşan ağız içi enfeksiyonlar, yiyecek artıklarının iyi temizlenmemesi, dişeti iltihapları, kötü yapılmış veya kırık dolgular, kırık porselenlerin neden olabileceğini dile getiriyor. Bunların dışındaki nedenler ise solunum yolu enfeksiyonları, ağız kuruluğu, anemi durumu, karaciğer ve akciğer hastalıkları, börek, diyabet gibi sistemik hastalıklarının yanında sindirim sistemi rahatsızlığı olan reflü gibi hastalıklarında yer aldığını söylüyor. Ağız kokusu, herkesin istemese de başına gelebilecek bir durumdur. Kronik ağız kokusunun daha ciddi nedenleri olabilse de ara sıra yaşanan nefes kokusu, iyi ağız bakımıyla oldukça kolay biçimde önlenebilir.

UZMAN BİR DİŞ HEKİMİNE BAŞVURUNUZ

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, öncelikle bir diş hekimine gidilmesi gerektiğini söylerken, ağız kokusuna sebep olan durumlar tespit edilmeli ve tedavi olunmasının şart olduğunun üzerinde duruyor. Bazı hastalar ağzı kokularının farkına varamadığından, bu durumun onlara uygun dille açıklanması gerekmektedir. Ağız kokusu sorunu, bireyin kendi işini de etkilemektir. Ağzı kokusu olan kişi doktora, berbere, kuaföre gitmek istemez. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, kişinin ağız kokusu sabah görünen ağız kokusu ise normal kabul edildiğini ve bu durum herhangi bir sağlık sorunu olduğunu göstermediğini söylüyor. Ağız kokusu sorunu yaşayan kişilerle aynı odayı paylaştığımızda, oda içerisinde kısa sürede ağır bir koku oluşmaya başlar. Sizler yavaş yavaş alışır ve rahatsız olmazken o esnada dışarıdan odaya giren birisi “Burada çok ağır bir koku var, siz nasıl duruyorsunuz?” diye sorabilir.

AĞIZ KOKUSU ERKEKLERDE KADINLARA GÖRE 3 KAT DAHA FAZLA

Ağız kokusu problemi her yaşta görülebilir. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, yapılan araştırmalara bakıldığında, erkeklerde ağız kokusu problemi kadınlara göre 3 kat daha fazla görüldüğüne vurgu yapan uzman hekimimiz, ağız kokusu sorunu yaşayan insanların, durumun tam anlamıyla farkında olmalarına rağmen uzman bir diş hekimine gitme konusunda ‘korku’ faktörünün de etkili olduğunu söylemeden geçemeyeceğini belirtiyor.

DİŞLERİNİZİ FIRÇALAMANIZA RAĞMEN AĞIZ KOKUSU MU OLUYOR ?

Ağız kokusunu önlemek ve gerekli önlemleri almamız için yapılması gerekenleri Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU şu şekilde sıralıyor;

Dişlerinizi günde en az iki defa fırçalayarak bakteri plağını önleyebilirsiniz.
Dişlerinizi fırçalamak yetmez. Dilinizi de iyice fırçalamalısınız. Ağız kokusuna sebep olan bakterilerin çoğunluğu dilin arkasındaki bölgededir ve özellikle bu bölgeye dikkat edilmelidir.
Düzenli ve etkili biçimde diş ipi kullanımı yemek parçacıkların giderilmesini sağlar. Arka bölgedeki dişlerinize uzanmakta zorluk çekiyorsanız diş ipi tutucu sizler için yararlı olabilir.
Oral hijyeni bozan eski kötü tedavi edilmiş dişleri yeniletmeniz gerekir.
Bünyenizdeki su oranının yeterli olması için bol bol su tüketin.

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, bunlara rağmen geçmiyorsa gastroloji ve dahiliye bölümüne gitmenizi öneriyor.

AĞIZ KOKUSU BOŞANMA SEBEBİNİZ OLABİLİR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir