Neler Var?
Epilepsi hastaları toplumda farklı gözle bakılan hatta onlara karşılı ön yargılı davranan insanlarla çok fazla karşılaşırlar. Bu durum bir süre sonra hem ailede hem çocuğun hayatında olumsuz etkiler, onları inciten yaralar bırakıyor. Çocuklarda epilepsi hastalığı nedenleri ve belirtileri nelerdir?
Çocuklarda Görülen Epilepsi Nedenleri Ve Belirtileri
Çocuğun oluşumuyla yani gebelikle başlayan bu süreçte bebeğin beyin gelişimini etkileyen hastalıklar, doğum esnasında meydana gelen olumsuzluklar, bebeğin oksijensiz kalması nedenlerden birkaçıdır.
Doğum sonrasında yaşantısında meydana gelen kazalarda oluşan beyin zedelenmeleri, ateşli hastalık sonrası kalan kalıcı ve yıkıcı etkiler, doğuştan gelen hastalıklar tüm bunlar çocuklarda görülen epilepsinin nedenleri arasında yer alır. Epilepsi belirtileriyse hastalığın türüne göre değişiklik gösterir.
Çocuklarda Epilepsi Hastalığı Süreci Ve Bilinmesi Gerekenler
Çocuklarda epilepsi hastalığı zamanla ailede bu durumu saklama gereksinimi hissettirir veya zorunda bırakılırlar. Çocuklarına ve kendilerine olan bakış açısının değişeceği, gösterilen davranışlarda değişiklikler olacağını düşünürler. Halbuki bu durumun son derece normal olduğu ve çocuğun iletişimde olduğu kişilerin bunu bilmesinin gerektiği son derece önemlidir. Saklamak çocuğunuza fayda değil zarar getirir. Olası bir durumda, geçirmek üzere olduğu nöbet esnasında çevresinde ona bilinçli yaklaşan insanların olması çok önemlidir.
Uygulanacak ilk tedavi ilaç tedavisidir. Tedavide verilen ilaçların sık sık kontrolü sağlanmalı, ailelerin ilaç saatlerine ve tedavinin her aşamasını titizlikle takip etmeleri çok önemlidir. İlaç tedavisinde kullanılan ilacın yan etkileri tespit edilmesi durumunda doktorunuzla görüşüp her adımı paylaşmalısınız. İlaç tedavisine 3/4 ü olumlu dönüt verirken tedaviye yanıt vermeyen hastalarda bulunur. Diğer bir tedavi yöntemi ise ameliyatla tedavidir. İyi seçilmiş hastalarda ameliyat tedavisi başarı oranı yüksektir.
Epilepsi Nöbeti Geçiren Çocuğa Yapılması Gerekenler
Nöbet sırasında çocuğun ailesi ve yakınında bulunanların yapması gerekenler şöyledir: Nöbet esnasında çocuğu yatay pozisyonda sağ veya sol tarafa doğru yatırın. Başının yüksekte olması için mümkünse yastık yoksa yükseltecek çanta vb. eşya koyun. Boyun kısmı sıkı ise gevşetin. Çocuğu sarsmadan, sallamadan, su içirmeye veya ağzına bir şeyler vermeye çalışmayın. İlk müdahaleyi yaptıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna götürün. Aynı zamanda doktoruyla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin.