Neler Var?
Makat çatlağı, anne sütü almayan ve katı gıdalara geçen bebeklerde daha sık görülür. Anne sütüyle beslenen bebeklerin bu bağırsak problemini geliştirme olasılığı daha düşüktür. Bebekler için en az altı ay boyunca anne sütü mide ve bağırsakların yapısı için çok önemlidir. Bağırsak ve mide yapısı anne sütü dışındaki besinlere geçiş için uygun değildir. Bebeklerde makat çatlağı en çok 2 yaşında olanlarda görülür.
Altı ayı dolduran bebeklere ek gıda verilebilir. Ek gıdalara geçiş sırasında birçok bağırsak sorunu ortaya çıkabilir. Özellikle katı gıdalara geçildikten sonra gaz ve kabızlık oluşabilir. Gaz ve kabızlık makat çatlaklarının en önemli nedenleridir. Makat çatlakları bebekler için çok önemlidir. Kronikleşmeden tedavi edilmelidir. Makat çatlakları tedavi edilmezse alttaki kas olan alt tabakaya iner ve bu gölgeden de zarar görür. Bazı bebeklerde ve çocuklarda geçmeyen çatlaklar ancak ameliyatla tedavi edilebilir. Bu nedenle kronikleşmeden tedavi edilmesi gereken en önemli cilt problemlerinden biridir.
Bebeklerde Makat Çatlağının Belirtileri
- Kakası geldiğinde bebeğin hırçınlaşıp ağlaması
- Çok fazla ağlamak
- Kaka yapmaktan çekinme
- Makatta görülür bir biçimde çatlak olması
- Uyku bozukluğu
- Kakada kan olması
- Huzursuzluk
- Akıntı ya da sarı su
Bebeklerde Makat Çatlağının Nedenleri
Tıpta anal fissür olarak bilinen makat çatlağının en yaygın nedenleri şunlardır:
1. Yanlış Beslenme
Bebeklerde yanlış beslenme rektumda çatlaklara neden olabilir. Örneğin küçük bebeklerde katı gıdaya geçiş doğrudan bebeğin vücudunu ve bağırsaklarını zorlar, bu nedenle anal fissür gelişebilir. Bu nedenle bebek beslenmesi çok önemlidir ve onların sağlığı için önem verilmesi bir konudur.
2. Kabızlık
Bebekler kabız olduklarında kakalarını yapmakta zorlandıkları için anüste çatlaklar gelişebilir. Kabızlık nedeniyle kaka bağırsaklarda sertleşir ve bebeği zorlar. Bebeğin kakasını çıkartması zor olduğu için anal fissür gelişebilir. Bu nedenle bebeğin kabız olmaması ve önlenmesi önerilir.
3. Anüsün Dar Olması
Tüm bebeklerin farklı anüs boyutları vardır. Bazı bebeklerin tuvalete gitmeyi zorlaştıran dar bir anüsü vardır, bu nedenle anüste çatlak görülebilir. Doktorunuz bebeğin anüsünün dar olup olmadığını kontrol edecektir. Anüsü dar olan bebeklerin, anüsü cerrahi işlem ile genişletilir.
Gaz Sancısı
Bebekler gaz sorunları yaşadıklarında ağrı hissederler ve bu da anüsün çatlamasına neden olabilir.