1. Haberler
  2. Kadın Sağlığı
  3. Gebelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır Mı?

Gebelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır Mı?

Gebelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır Mı?
Gebelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır Mı?

Hamilelikte hurma yemek doğumu kolaylaştırır mı? sorusunu ve hamilelikte hurma tüketimi ile ilgili pek çok konuyu Ürdün Üniversitesi’nin yapmış olduğu bir araştırma kapsamlı olarak açıklamıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır mı?

Ürdün Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, hamilelik sırasında hurma tüketiminin doğum üzerindeki etkisi üzerine bir araştırma yapmıştır. Çalışmanın sonuçları 2011 yılında Journal of Obstetrics and Gynecology’de yayınlandı. Çalışma, doğumdan önceki son 4 hafta içinde günde 6 hurma yiyen 69 kadın ile hurma tüketmeyen 45 kadının doğum sonuçlarını karşılaştırdı. Araştırma sonuçlarına göre;

  • Gözlemlere göre, hurma yiyen anne adaylarının rahim ağzı 3.5 cm’ye ulaştığında, hurma yemeyen anne adaylarının rahim ağzı 2 cm olarak kayda geçmiştir.
  • Hurma tüketen kadınların %96’sı doğum sırasında yapay ağrıya ihtiyaç duymazken, tüketmeyen kadınlarda bu oran %79’da kalmıştır.
  • Hurma tüketen hamile kadınlarda kuluçka dönemi olarak adlandırılan doğumun ilk aşaması, ortalama 510 dakikalık bir süreyken (8,5 saat) hurma yemeyen hamile kadınlarda bu süre ortalama 906 dakika (15 saat) olarak kayda geçmiştir.

Hamilelikte Hurma Yemenin Doğuma Etkisi

Hurmanın doğum üzerinde bu kadar etkili olmasının en büyük nedeni, oksitosin hormonudur. Oksitosin, serviksin başka bir uyarı olmadan kolayca açılmasını sağlar. Çünkü doğum kendiliğinden başlamadığında rahim ağzı yapay sancı dediğimiz suni oksitosin tarafından uyarılacaktır. Hurma içerdiği oksitosin sayesinde rahim kaslarını uyararak daha hızlı ve kolay doğum yapılmasına yardımcı olur.

Ancak unutulmamalıdır ki bu araştırma net bilgi vermek için yeterli değildir, net bir şey söylemek için daha kapsamlı bilimsel araştırmalara ihtiyaç vardır.

Hamilelikte Hurma Ne Zaman Yenilir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi oksitosin içeriği sayesinde hurma rahim ağzının açılmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle hamileliğin erken dönemlerinde düzenli ve sık tüketilmesi önerilmez. Gebeliğin son 2-3 haftasında doktorunuzun onayı ile günde 5-6 adet hurma tüketebilirsiniz.

Doğal olarak şeker oranı yüksek olduğundan şeker hastası anne adaylarının dikkatli olmaları ve gebelik takibi yapan bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Benzer şekilde erken doğum riski taşıyan veya riskli gebelik kategorisi olarak değerlendirilen grupta yer alan gebeler de doktora danışmadan öğünlerine hurma eklememelidir.

Hamilelikte Hurma Yemenin Faydaları

  • Hurma lif içeriği oldukça yüksek olan bir besindir. Hurma gibi lifli gıdalar, sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olarak gebelikten kaynaklanan kabızlık sorunun yaşanmamasına fayda sağlamaktadır. Kolesterol düzeyini dengede tutmak ve enfeksiyonlara karşı kişiyi korumada da lif oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Hamilelik döneminde gebeliğe bağlı olarak artan kolesterol seviyeleri ve diyabet riski, hurma gibi lifli gıdaların tüketimi sayesinde en aza indirilmektedir.
  • Hamilelik döneminde folik asit en ihtiyaç duyulan bileşendir. Folik asit (folat); yeni hücrelerin oluşumuna katılır ve kansızlığın önlenmesine yardımcı olur. Spina bifida ve anensefali gibi bebeğin omurgasına ve beynine zarar verebilecek doğum kusurları olasılığını azaltır. Bu nedenle hamile kadınların özellikle hamileliğin ilk üç ayında folik asit takviyesine ihtiyacı vardır. Hamilelik sırasında folik asitten zengin besinler (hurma gibi) yiyerek bu riskleri en aza indirebilirsiniz.
  • Hamilelik döneminde anne adaylarının en çok yakındıkları konulardan biride tatlı ihtiyacı ve düşük enerji seviyeleridir. Bu dönemde tatlı ihtiyacını bastırmak ve ihtiyaç duyulan enerjinin kazanılması için anne adayları hurma tüketebilir. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan hurma; potasyum, magnezyum, protein, bakır, demir ve B vitaminleri içermektedir.
  • karotenoid ve flavonoid gibi güçlü antioksidanlar içeren hurma anne adayının sağlığını gebelik döneminde korumaya oldukça faydalıdır.
  • Doğumdan sonra annelerin fruktoz içeren hafif tatlı yiyecekleri daha fazla yemeleri önerilir. Çünkü doğumda tüketilen enerjiyi geri kazandırır ve vücudun toparlanmasını sağlar. Şeker hastası değilseniz (hurma en şekerli meyvelerden biridir), kaybettiğiniz enerjiyi geri kazanmak için doğumdan sonra birkaç hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca süt salgısını tetikleyen oksitosin içerdiği için doğumdan sonra öğün aralarında tüketebilirsiniz.

Belirttiğimiz gibi, doğumu kolaylaştıracak uygun tarih tıbben kanıtlanmadığı için kesin bilgi vermek bu bağlamda mümkün değildir. Bununla birlikte, bazı insanlar oksitosin içeriği nedeniyle hurma tüketiminin düşüklere neden olabileceğine inanmaktadır. Bu nedenle özellikle hamileliğin ilk birkaç ayında hurma yemenin zararlı olabileceğini söyleyebiliriz.

Hurma Erken Doğuma Neden Olur mu?

Hurma tüketimi rahim ağzı açılmasını ve sancıların gelişini kolaylaştırması nedeniyle erken doğum riskini arttırmaktadır.  Bu konuda en doğru bilgiyi almak adına ve hurma tüketip tüketemeyeceğini öğrenmek için doktora başvurulmalıdır.

Hamilelikte Hurma Yemek Bebeğe Kilo Aldırır mı?

Karbonhidrat ve lif içeriği nedeniyle besleyici bir meyve olan hurma, anne karnındaki bebeğin büyümesine, kilo gelişimine ve sağlıklı beslenmesine fayda sağlaması olasıdır. Ama gebelik döneminde bu besin tabii ki belli sınırlar içerisinde tüketilmelidir.

Hamilelikte Hurma Yemek Neden Öneriliyor?

Yukarıda saydığımız özellikleriyle hurma, hamilelik döneminde hem anne adayı için hem de bebek için tüketilmesi gereken yiyecekler arasında yer almaktadır. Hamilelikte hurma yemek, saatlerce rahimin açılmasını beklemek ve rahmi açmak için suni sancı vermek zorunda kalmadan, kolay ve normal doğum yapmaya yardımcı olan bir besin olarak kabul edilir. Yani “hamilelik döneminde rahimi açmak için ne yapılmalı?” sorusunun cevabı olarak akla ilk gelen şeylerden biri de hurma oluyor!

 

Gebelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır Mı?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir