Hamilelikte Şişkinlik Neden Olur, Nasıl Engellenir?

Hamilelikte Şişkinlik Neden Olur?
Hamilelikte Şişkinlik Neden Olur?

Hamilelik vücutta birçok değişikliğin ve bazı rahatsızlıkların daha fazla görüldüğü dönemlerden biridir. Bunlardan biri de sıvı tutması olarak bilinen şişkinliktir. Peki, hamilelikte şişkinlik neden olur? Şişkinliği engellemek için neler yapılmalıdır? Anne adaylarının sıklıkla karşılaştığı sıvı tutması ile ilgili merak ettiklerinizi sizler için cevapladık.

Hamilelikte Şişkinlik Neden Olur?

Hamilelikte sıvı tutmasının birden fazla nedeni vardır. Bu nedenlerin geneli doğrudan hamilelik ile alakalı olup, bazıları ise gebelik dışında gelişmektedir.

Kilo Artışı

Fazla kilo artışı yaşanan şişkinliğin sebeplerinden biridir. Mide ve çevresinde yaşanan değişiklikler, gebelik sürecinde ani olacağı için şişkinliğe sebep olabilir.

Sağlıksız Beslenme

Bu süreçte karında yaşanan değişiklikler ile birlikte sağlıksız beslenilmesi, gebelikte sıvı tutma problemine sebep olabilmektedir. Bu yüzden uzmanlar anne ve bebek sağlığı için, hamilelikte sağlıklı beslenmeye daha fazla önem vermektedirler.

Hareketsizlik

Birçok gıdanın içeriğinde gaz yapıcı maddeler bulunur. Hamileliğin etkileri ile birlikte bu süreçte hareketsiz kalınması, şişkinlik probleminin görülmesine neden olur. Gebeliğinizde sıklıkla şişkinlik yaşıyorsanız, biraz daha hareketli bir yaşam biçimi seçmeniz gerekir. Ancak hamileliğin genel durumunu da dikkate alarak hareket etmeniz önemlidir.

Aşırı veya Çok Az Sıvı Tüketimi

Çok az sıvı tüketilmesi, metabolizma üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Bunun sonucu olarak da şişkinlik problemleri görülebilir. Yine aynı şekilde aşırı miktarda su içmenin bir etkisi olarak da sıvı tutulması yaşanabilir.

Aşırı Yemek Yenilmesi

Gerektiğinden çok fazla yemek tüketmek, hamilelikte şişkinlik neden olur? Sorusunun cevaplarından biridir. 2 kişilik yemek gibi yanlış bir düşünceden vazgeçilerek, vücudun ihtiyacına yönelik gıda tüketimi gerçekleşmelidir.

Hamilelikte Şişkinlik Nasıl Engellenir?

Hamilelikte sıvı tutulmasını engellemek için, şunlara dikkat edebilirsiniz;

  • Günde en az 3 litre su içilmelidir.
  • Hamileliğin durumuna göre uygun fiziksel aktiviteler ihmal edilmemelidir.
  • Mineraller ve vitaminler bakımından zengin ve dengeli bir beslenme tercih edilmelidir.
  • Çikolata, alkolsüz ve alkollü içecekler, kahve ve kola gibi yiyecek ve içecekler mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir.
  • Sürekli aynı pozisyonda oturmak veya yatmak yerine, farklı pozisyonlara geçmek fayda sağlamaktadır.
  • Rahat kıyafetler giymek, su tutulumunu azaltacak faktörler arasındadır. Giyeceğiniz kıyafetin bol olması kadar pamuk gibi rahat ham maddelerden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.

Hamilelikte Sıvı Tutulması Tehlikeli mi?

Gebelik sürecinde sık rastlanan bu sorun, anne adaylarını endişelendirebilir. Ancak hemen belirtmek gerekirse farklı anormallikler yoksa su tutulmasının hamileliğin normal bir belirtisi olduğunu söylemek mümkündür. Alınacak basit önlemler sayesinde kontrol altına alınabilen şişkinlik, sürecinin normal rutinlerinden biri olarak kabul edilmelidir.

 

Hamilelikte Şişkinlik Neden Olur, Nasıl Engellenir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir