Mide Bozulmasına Ne İyi Gelir?

Tıbbi viral gastroenterit olarak adlandırılan mide bozulması; karın ağrısı, ishal, kusma gibi semptomları olan bir hastalıktır. Mide bozulması genellikle virüs bulaşmış yiyecekleri yemekten veya enfekte bir kişiyle temastan kaynaklanır.

Mide bozulmasına ne iyi gelir?
Mide bozulmasına ne iyi gelir?

Mide bozulması, midenin üşütülmesi ile birlikte kendini gösterir. Tıbbi viral gastroenterit olarak adlandırılan mide bozulması; karın ağrısı, ishal, kusma gibi semptomları olan bir hastalıktır. Mide bozulması genellikle virüs bulaşmış yiyecekleri yemekten veya enfekte bir kişiyle temastan kaynaklanır. Bu toplumda yaygın bir olgudur. Sağlıklı kişilerde mide bozulması ciddi sorunlara yol açmayabilir. Bununla birlikte, bu hastalık bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde şiddetli olabilir. Peki, mide bozulmasına ne iyi gelir?

Mide Bozulmasının Belirtileri

Gastrointestinal influenza, virüslerin neden olduğu mide ve bağırsak enfeksiyonlarının gelişmesidir. Virüsün yutulmasıyla oluşan bu hastalık herhangi bir belirti vermeden atlatılabilmekte veya ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Mide üşütmesi bulaşıcı bir hastalık olduğu için kalabalık ortamlarda kolaylıkla yayılabilir. Okullar, yaşlı bakım merkezleri ve kreşler hastalık bulaşması için tehlikeli alanlardır.

Midenin üşütülmesi vücutta farklı semptomlara neden olabilir. Bu semptomların sayısı ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Mide bozulmasının belirtileri, virüs vücuda girdikten 1 ila 3 gün sonra ortaya çıkar. Semptomlar genellikle birkaç gün sürer, ancak bazı durumlarda 10 gün sürer.

Gastrointestinal influenza semptomları, bağırsaklardaki bakteriyel ya da parazit enfeksiyonunun semptomlarına benzer olabilir. Bu nedenle, enfeksiyon kaynağı karıştırılabilir.
• Mide bulantısı
• Kusma
• İshal
• Ateş
• Mide krampları
• Halsizlik, iştahsızlık
• Karın ağrısı

Mide Bozulması Nasıl Geçer?

Mide üşütmesinin herhangi bir özel tedavisi yoktur. Mide üşütmesi viral bir enfeksiyonun neden olduğu bir hastalık olduğundan, antibiyotikler yardımcı olmaz. Tedavinin temel amacı mide üşütmesinin neden olduğu komplikasyonları düzeltmektir.
Mide bozulmasının en yaygın olarak neden olduğu sorun, vücut sıvılarının kaybı olan dehidrasyondur. Kusma ve ishal nedeniyle vücut çok fazla su kaybeder. Özellikle bebekler ve yaşlılar vücut sıvılarının kaybını pek tolere edemezler. Susuz kalmış ve dehidratasyon belirtileri gösteren kişilerin hastaneye yatırılması gerekebilir.
Dehidrasyonun yanı sıra elektrolitlerin (minerallerin) kaybı da özellikle yaşlılarda ciddi sorunlara neden olabilir. Ciddi elektrolit kaybı olan kişiler hastanede serum tedavisi görürler.

Mide Bozulmasını Geçiren Gıdalar

Mide üşütmesiyle birlikte kusma, ateş, ishal gibi mide bozulması belirtilerini yaşıyorsanız öncelik olarak kesinlikle bir doktora görünmelisiniz. Doktorunuzun uyguladığı tedaviye ek olarak aşağıdaki verdiğimiz doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.

Nane-limon

Mide bozulmasını evdeki yöntemlerle rahatlamanın en yaygın yolu, nane limon tüketmektedir. Mideyi rahatlama özelliği olan nane-limon çayı için ihtiyaç duyulan malzemeler; 1 bardak su, 1 tatlı kaşı nane ve yarım limonun dilimleri. 5 dakika kadar kaynatılan bu çay sıcak olarak tüketilmelidir.

Bal

Mide bozulmasına neden olan bakteriler ile savaşması için doğal bir antibiyotik olan bal tüketimi sorunun giderilmesi adına oldukça fayda sağlayacaktır. Tercihe göre bitki çaylarına atabilir, limonlu ılık suya ekleyebilir, ya da kaşık kaşık olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Zencefil

Anti-viral ve ağrı kesici özellikleri bulunan zencefil her derde deva olma özelliğinden dolayı pek çok sağlık sorununda ilk tercih edilen doğal ürün zencefildir. Mide üşütmesine bağlı olarak yaşanan sorunlara da deva olan zencefil çayı içine bal atarak tükettiğiniz dahilde midenizi rahatlatacaktır.

Yoğurt

Mide bozulmasına bağlı olarak yaşanan mide bulantısı ve kusmayı geçirmek adına probiyotik kaynağı olan yoğurt tüketilmelidir. Mide üşütmesi durumunda yaşadığınız şikayetleri hafifletmek için bol bol yoğurt tüketebilirsiniz.

Keten tohumu

Keten tohumu mineraller açısından zengin sağlıklı bir besindir ve mide için de oldukça faydalıdır. Çok fazla lif içerdiğinden, şişkinliği azaltmaktan mide kramplarına kadar her şeyi iyileştirebilir özellik taşımaktadır. Yoğurdunuza ekleyeceğiniz bir tatlı kaşığı keten tohumu ile pek çok faydayı vücudunuza alabilirsiniz.

Karabiber

Doktor Ender Saraçoğlu’nun mide üşütmesi için oldukça faydalı bir çay tarifi bulunmaktadır. Bu tarife göre; bir çay bardağı kaynamış suya yarım tatlı kaşığı toz karabiber eklenir ve 5 dakika kadar demlemeye bırakılır.

Karanfil

Karanfil çiğnemek ya da karanfil çayı tüketmek de mideyi rahatlatarak mide sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.

Ayrıca Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Su, soda ve ayran gibi içeceklerin içilmesi vücutta kaybolan suyun yerine getirilmesine yardımcı olabilir.
• Yemek seçerken yağlı yiyeceklerden uzak durmakta fayda var. Sindirim sistemini zorlamayacak besinlerin tüketilmesi mide rahatsızlıklarında özellikle tavsiye edilir.
• Süt ürünleri, alkol, kafein ve nikotin içeren yiyecekleri yemekten bu dönemde kaçınmak gerekir.
• Çocuklarda dondurma ve gazlı içecekler gibi şekerli ürünler ishali daha da kötüleştirebilir.
• Hastanın yeterli dinlenmesi hastalığın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır.
• İshal önleyici ilaçlar alan çocuklar hastalığın iyileşmesini geciktirebilir. Bu nedenle, herhangi bir ilacı kullanmadan önce bir doktora danışmanız gerekir.
• Mide bozulduğunda karın ağrısını tedavi etmek için ılık su torbası uygulaması ağrıyı hafifletebilir.
• Evde sebze ve meyve gibi besinleri tüketmeden önce muhakkak güzelce yıkamak gerekir.
• Hayvansal gıdaların az pişmiş olarak tüketmemek de mide bozulması riskini önleyecektir.
• Mide üşütmesi yaşayan kişi ile odaların ayrılması, hastalığın diğer kişilere de bulaşmasını önleyecektir. Özellikle imkan varsa hasta kişiyle varsa aynı tuvalet kullanılmamalıdır.

Mide Bozulmasına Ne İyi Gelir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir