Neler Var?
Baldır ve bacaklarda kramp oluşmasının nedenlerinden biri, magnezyum eksikliğidir. Düzenli olarak magnezyum almadığınız da vücudunuzda farklı semptomlar meydana gelebilir. Bunlardan daha fazlası sebeplerle magnezyum içeren besinler düzenli olarak tüketilmelidir.
Sağlığımız için en önemli minerallerden biri olan magnezyum, gündelik tüketilebilecek besinlerin içerisinde bol miktarda bulunuyor. Sağlıklı beslenme rutini oluşturarak magnezyum eksikliğini giderebilirsiniz.
Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?
Magnezyum eksikliğinin uzun süre devam etmesi durumunda çıkan semptomlara karşı ilaç kullanmanız gerekebilir. Vücuda düzenli olarak ilaç alınması da karaciğer başta olmak üzere böbrekler ve diğer organlarda rahatsız edici sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla vücudun magnezyum ihtiyacı mümkün olduğu kadar doğal besinler ile karşılamak gerekir.
Tam tahıllı gıdalar, maden suyu, kurutulmuş meyveler, ıspanak, baklagiller, maden suyu, soya, kakao, fındık, tohum ve çekirdek formundaki gıdalarda bol miktarda magnezyum bulunmaktadır.
Kakao
100 gram kakaonun içerisinde 545 miligram magnezyum bulunur. Dolayısıyla bu oranla kakao en fazla magnezyum içeren besinler arasında yer alır. Potasyum ve antioksidanlar bakımından da zengin olan kakaonun mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olduğu da biliniyor. Çikolata tüketiminin yüzde 70 oranında kakao içeren bitter çikolata şeklinde olması da faydalıdır.
Kuruyemişler, Tohum ve Çekirdekler
Birçok vitamin, protein, sağlıklı doymamış yağ asitleri, mineraller ve eser elementler kuruyemiş ve tohum gıdalarda bulunmaktadır. Tüm kuruyemişler, çekirdekler ve tohum gıdalar magnezyum bakımından zengindir. Örneğin kaju fıstığı ve susam gibi besinlerde 100 gramda yaklaşık 200 ile 350 miligram magnezyum bulunuyor.
Soya
Vejetaryen beslenenler için iyi bir protein kaynağı olan soya, çinko, magnezyum, demir ve değerli doymamış yağ asitleri de içerir. 100 gram soya içerisinde 220 miligram magnezyum bulunmaktadır. Protein ihtiyacınızı et ürünlerinden karşılaşsanız bile, soyanın zengin besin değerlerini ihmal etmemeniz daha faydalıdır.
Tam Tahıllı Gıdalar
Yulaf ezmesi gibi tam tahıllı gıdalar da 100 gram da 120 gram kadar magnezyum bulunur. Tam tahıllı gıdalar magnezyum kaynağı olmanın yanı sıra, vitaminler, mineraller ve eser elementler içerirler. Özellikle dış kabuk kısımlarında daha besleyici besin bileşenleri bulunmaktadır.
Baklagiller
Ortalama olarak 100 gram baklagil de 125 gram magnezyum bulunuyor. Proteinler ve birçok mineral bakımından zengin olan baklagillerin düzenli olarak tüketilmesi, sağlıklı bir yaşam alışkanlığıdır.
Maden Suyu
Magnezyum içeriğine sahip olan birçok besin bulunsa da, pişirme sürecinde bu besinlerdeki magnezyumun bir kısmı kaybolur. Bu yüzden maden suyu gibi pişirmeye gerek kalmayan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, magnezyum içeriğinin tam olarak alınmasını sağlar.
Maden sularında 1 litrede 100 ile 200 miligram arasında magnezyum bulunuyor. Kalsiyum içeriği ile zengin olan maden suları, aşırıya gitmeden tüketildiğinde sağlıklı içecekler olarak bilinirler.
Ispanak
Demir kaynağı olarak bilinen ıspanak magnezyum bakımından da zengindir. 100 gram ıspanakta 62 miligram magnezyum bulunuyor. Düşük kalorili olması nedeniyle magnezyum ihtiyacınızı da sağlıklı şekilde giderebilirsiniz. Ispanağın aşırı pişirilmesinin besin değerlerinin kaybolmasına neden olacağını unutmayın.
Kurutulmuş Meyveler
Kayısı, erik, hurma ve incir gibi kurutulmuş meyvelerin içeriğinde 100 gram için 50 ile 80 gram arasında magnezyum bulunuyor. Ancak kurutulmuş meyvelerin yaş meyvelere göre daha fazla şeker içerdikleri unutulmamalıdır.