Neler Var?
Uyku apnesi nedenleri arasında özellikle fazla kilolu olmak ve sigara kullanımı ilk sıralarda yer almaktadır. Aynı zamanda uyku düzensizliği ve stres gibi faktörler de uyku apnesinin görülmesine neden olmaktadır.
Uyku Apnesi Nedir?
Kısacası uyku ile alakalı bir solunum bozukluğudur diyerek, uyku apnesi nedir? Sorusuna cevap verebiliriz. Farklı faktörlere bağlı olarak görülen problem, uyku esnasında kısa süreliğine nefes durması ya da nefes yetersizliği olarak tanımlanabilir.
Bu durumda hasta geceleri sıklıkla uyanmak zorunda kalır. Çünkü vücut yeterince oksijen alamadığı için, kalp çalışmasında değişiklikler ortaya çıkacak ve beyin vücudu uyaracaktır.
Uyku Apnesi Nedenleri Nelerdir?
Uyku apnesi nedenleri ve risk faktörleri arasında sayılabilecekler şunlardır;
- Sıklıkla sakinleştirici veya uyku hapı kullanmak,
- Erkek cinsiyete sahip olmak kadınlara göre daha fazla risk altındadır,
- Yaşın ilerlemiş olması, uyku apnesi görülme olasılığını ve uyku apnesinin etkilerini artırmaktadır.
- İdeal kilonun çok üzerinde olmak,
- Yüz yapısının sağlıklı nefes almaya yeterince elverişli olmaması,
- Burun yapısında bulunan et parçacıkları veya kemik,
- Aşırı derecede strese maruz kalmak,
- Uzun süre sigara kullanmak,
- Romatizma ve gebelik durumları,
- Alkol ve uyuşturucu kullanımı,
- Uyku düzensizliği ve kalitesizliği
Uyku apnesi nedenleri arasında sayılabilecek risk faktörleridir.
Özellikle uyku düzensizliği, stres, sigara kullanımı ve fazla kilolara sahip olmak uyku apnesinin etkilerini artırmaktadır.
Uyku Apnesinin Görülme Sıklığı Ne Kadardır?
Seviyesine ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterse de, gün içerisinde ortalama 10 kez hastanın uyku apnesine bağlı olarak uyanmasın söz konusudur. Bazı günler özellikle apnenin daha ağır olduğu hastalarda, gece boyunca 50’nin üzerinde uyku bölünmesi görülebilir. Ancak hasta yaşamış olduğu oksijen yetersizliği nedeniyle, bu kadar sık uyandığını hatırlamayabilir.
Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
En temel belirtisi, özellikle gece olmak üzere uyurken nefes almakta zorlanarak uyanmaktır. Ancak gece boyunca birkaç kez uyanmak her zaman için uyku apnesi belirtileri arasında olmayabilir.
Gece sıklıkla ve en az 5 defadan fazla uyanıyorsanız, uyku apnesi olma ihtimali yüksektir. Ayrıca apnenin semptomları yaklaşık 10 ila 120 saniye arasında sürmektedir.
Yüksek ve düzensiz bir şekilde horlamak ve nefes almada ki duraklamaların sık tekrar etmesi, uyku apnesine işaret eden temel belirtilerdir.
Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uyku apnesi tedavisi ise daha çok kişinin yaşam koşullarında değişiklik yapmasına bağlı olarak uygulanır.
Diğer taraftan hastaya tavsiye edilen solunum cihazlarından birinin uyurken burnuna takılarak kullanılması, apnenin semptomlarını önemli ölçüde azaltmaktadır.
Uyku apnesinin tedavisinde uygun görülmesi durumunda altta yatan sebeplere bağlı olarak ilaçlı ya da cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Sigarayı bırakmak, fazla kilolardan kurtulmak, stresle başa çıkmak, hareketli bir yaşam biçimi sürmek ve uyku kalitesine dikkat etmek, uyku apnesinin etkilerini ortadan kaldırabilir.