Histrionik Kişilik Bozukluğu

Hipokrat, tarihte "histeri" adını tanımlayan ilk kişiydi. Hipokrat önce kadın histerisini keşfetti ve bozukluğu kadın rahminin neden olduğu depresyon olarak açıkladı. Histeri kelimesi, eski Yunanca rahim anlamına gelen "hysteron" kelimesinden gelir. Freud’da histeri üzerinde çalışalar yapmıştır ve bazı argümanları savunmuştur.

Histrionik Kişilik Bozukluğu
Histrionik Kişilik Bozukluğu

Hipokrat, tarihte “histeri” adını tanımlayan ilk kişiydi. Hipokrat önce kadın histerisini keşfetti ve bozukluğu kadın rahminin neden olduğu depresyon olarak açıkladı. Histeri kelimesi, eski Yunanca rahim anlamına gelen “hysteron” kelimesinden gelir. Freud’da histeri üzerinde çalışalar yapmıştır ve bazı argümanları savunmuştur. Freud histeriyi psikolojik bir sürecin sonucu olarak görmeye başladığında, histerinin psikolojik kökenleri vurgulanmaya başlamıştır. Peki, histrionik kişilik bozukluğu nedir? Histerik kişilik bozukluğunun belirtileri nelerdir? Yazımızın devamını okuyarak bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Histerik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Histrionik kişilik bozukluğu hakkında fikir sahibi olabilmek için öncelikle terimin kökenine inmemiz gerekiyor. Histrio, aktör, oyuncu anlamlarına gelen Latince bir kelimedir. Histerik kişilerin en büyük özelliği sürekli dikkat çekmeye çalışmasıdır. Histeri, sinirlilik, ani sinirlilik, geçici kişilik değişiklikleri, günlük hafıza kaybı, diskinezi gibi çeşitli sistemlerde ortaya çıkan psikosomatik bozukluklar olarak kendini gösterebilen psikonörolojik bir bozukluk olarak tanımlanabilir.

Bir kişinin işleyişini bozan nevrotik bir akıl hastalığı olarak tanımlanan histerik insanlar, aşırı hayal gücü ve aşırı korku ifade eder ve zihinsel sağlık bozukluklarının farkında olmayabilirler. Olanları dramatize ederler ve dikkat çekmek için yalanlara başvurabilirler. Abartılı bir mutluluk ya da üzüntü yaşarlar. Yüz ifadeleri ve beden dili aşırıya kaçar. Toplumun %1 ila %2’sinde bulunur.

Histerik kişilik bozukluğu yaşayan insanlar, etrafındakilerden kolayca etkilenir. Görünüşlerine çok dikkat ederler. Her zaman çekici bir görünüme sahip olmaya çalışırlar. Dünyanın kendi etraflarında döndüğünü düşünürler.

Ortamdaki tüm dikkatin üzerlerinde olmasını isterler. Bunu başaramadıklarında, meydan okuyan, kışkırtıcı, şaşırtıcı veya teşhirci bir duruş sergileyebilirler.

Sevgiye ve şefkate ihtiyaçları varmış gibi görünürler ama ilişkilerden de aynı hızla kaçarlar. Sağlam temellerle ilişkiler kuramazlar.

Çevrelerindeki doğru kişiyi bulamamış gibi hissedebilirler. Bunun yerine, kısa vadeli ve yüzeysel ilişkilere sahiptirler. Gösterişli yapıları nedeniyle dışarıdan bakıldığında aktif bir cinsel yaşamları var gibi görünmektedir. Çoğu zaman tam tersidir.

Youtube Kaynak: Asla Doymayan İlgi Açlığı: Histrionik Kişilik Bozukluğu-Psikolog Nevzat SARAYCIKLI

Histerik Kişilik Bozukluğunun Belirtileri

Histerik kişilik bozukluğu olan insanlar oldukça sosyalleşme yeteneğine sahiptir. Ancak genellikle bu gücü insanları manipüle etmek için kullanırlar. Bu nedenle ilginin her zaman üzerlerinde olacağını düşünürler. Genel belirtiler şunlardır:

  • Aşk ve arkadaşlık ilişkilerini sürdürme sorunları
  • Dikkat çekmek için intihar girişimleri
  • Dış görünüşüne çok fazla önem verme
  • Çok çabuk yaşanan duygu değişimleri
  • Uygun olmayacak derecede kışkırtıcı, baştan çıkarıcı görünüş ve hareketlerde bulunma
  • Başkalarından onay alma çabası
  • Bulundukları ortamlarda ilgi odağı olma isteği
  • Empati yapmakta zorluk yaşama
  • Benmerkezci olma
Histrionik Kişilik Bozukluğu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir