Havuz Bakımının Vazgeçilmezi: Havuz Kimyasallarının Önemi

Havuz Bakımı
Havuz Bakımı

Yaz aylarında, yaşadığınız yerde deniz veya göl olmadığı durumlarda, keyifli ve serin vakit geçirmenin en iyi yolu havuza gitmektir. Ancak havuz bakımı iyi yapıldığı takdirde sağlık ve güvenle vakit geçirebilirsiniz. Havuzunuzu temiz tutmanın en iyi yolu, kaliteli ve hijyenik havuz kimyasalları kullanmaktır.

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Havuzlar doğal birer su kaynağı olmadığı için, bakımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde, bakteri ve yosun oluşumu gibi sorunlar yaşanabilir. Havuz bakımı püf noktaları arasında en önemlisi, uygun kimyasal kullanarak havuzu sürekli olarak temiz tutmaktır.,

Gelin havuz bakımı nasıl olur adım adım inceleyelim:

  1. Su kalitesinin ölçülmesi: Havuz suyu, belirli aralıklarla Scuba 2 veya Lamotte gibi test cihazları ile ölçülmeli ve pH dengesi takip edilmelidir.
  2. Düzenli klorlama: Doğru miktarda havuz kimyasalları eklemek çok önemlidir. Granüler formda olan 90’lık klor veya benzeri bir kimyasal maddeyi, havuzun boyutlarına uygun miktarda kullanarak yosunlanmanın (algler) ve bakteri oluşumunun önüne geçmelisiniz.
  3. Filtre temizliği: Havuz bakımının en önemli aşamalarından biri de filtre temizliğidir. Bunu yapmak için, önce havuzunuzun filtre sistemini sökmeli, daha sonra da yüksek basınçlı su ve fırça yardımı ile biriken kirleri temizlemelisiniz.
  4. Havuz temizliği: Havuz kimyasalları da kullansanız, havuzunuz sıhhi bir ortam olduğu için mutlaka haftada bir temizliği yapılmalıdır. Havuza düşen yabancı maddeler, suyun çektiği böcekler ve toprak parçacıkları yüzeyden toplandıktan sonra, zemine çöken yabancı maddeler de temizlenmelidir. Yabancı maddelerin havuzunuzda çözünmesi, sterilizasyonuna zarar verecektir.

Bu işlemler düzenli olarak tekrarlandığı takdirde, kendiniz ve sevdikleriniz güvenle havuza girebilir, keyifle vakit geçirebilirsiniz.

Havuz Kimyasalları Nelerdir?

Havuz Kimyasalları Nelerdir?
Havuz Kimyasalları Nelerdir?

Klor, pH düzenleyicileri ve alkalinite arttırıcılar gibi çeşitli kimyasalar maddeler, havuz suyu kalitesindeki bozulmayı engelleyecektir. Bu ürünler hem sağlığa zararı olmayan maddelerden üretilir, hem de yüksek oranda sterilizasyon sağlar. Havuz suyu kimyasalları şu şekildedir:

  1. Klor: Havuz kimyasalları arasında birinci sırada gelen klor, suyu bakterilere karşı korumaya yarayan en önemli kimyasaldır. En uygun havuz kimyasalları fiyatları sunan E-Havuz Market üzerinde birçok farklı çeşidini bulabileceğiniz klorun en çok kullanılan çeşitleri %90 Toz Klor ve %56 Toz Klor şeklindedir. 90’lık toz klor fiyatları da, yüksek stok sayesinde piyasadaki en hesaplı ve karşılanabilir fiyatlardır. Bu ürünler özenle paketlenmekte ve hızla size ulaştırılmaktadır.
  2. pH Düzenleyici Toz: Genellikle sodyum bikarbonat veya sodyum karbonattan yapılan bu maddeler, havuz suyundaki pH seviyesinin 8’in üzerine çıkmamasını sağlar. Önerilen miktarlarda kullanıldığında, havuzun çeşitli sistemlerinde kesinlikle korozyona yol açmaz.
  3. İyon Bağlayıcı: Havuzunuzda 400 ppm’nin üzerinde kalsiyum birikmesinin sonucu, kalsiyum sertliği adı verilen durum meydana gelir. Bu da yüksek kireç tortusu oluşmasına neden olur. Kireç önleyiciler havuza doldurduğunuz şehir suyunu düzenleyerek havuz ekipmanlarına zarar veren bu durumu önler.
  4. Alkalinite Düşürücü: Havuz suyu pH değerinin yükselmesine neden olan en önemli etken, suyun alkalilik durumudur. Yüksek alkalinitenin önüne geçebilmek için, havuz suyunun alkalilik değerini ölçerken, yavaş yavaş Alkalinite Düşürücü Toz eklemeniz gerekir.
  5. Yosun Önleyiciler: Alg önleyici kimyasallar, havuzunuzda kısa süre içinde bile oluşabilecek yosunlara karşı koruma sağlar. Havuzda yosun oluşumu önlenmediği takdirde, zemini kayganlaştıracak, koku yapacak ve başta alerji olmak üzere birçok sağlık problemine neden olabilecektir. Yosun önleyici, havuzda oluşabilecek alglerin kimyasal yapısını bozarak üremelerini engelleyerek sizi ve havuzunuzu korur.,
  6. Havuz Suyu Çökeltici: Bu kimyasallar sayesinde, filtre edilemeyen veya süpürücü ile rahatlıkla toplayamayacağınız maddelerin çökmesi sağlanır ve onları daha rahat temizleyebilirsiniz. Çökeltici kullanırken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli unsur, o esnada havuz suyunun pH’ının 6,8 ile 7,2 arasında olmasıdır. Eğer bu pH seviyesi sağlanmıyorsa, çökeltici uygulamamalısınız.
  7. Selenoid Havuz Kimyasalları: E-Havuz Market bünyesinde güvenilir, kaliteli ve hesaplı olarak bulabileceğiniz başka bir havuz kimyasalı çeşidi de, selenoid havuz kimyasallarıdır. Bu kimyasallar, havuz suyunda birikebilecek ve hastalığa neden olabilecek ter, salya, idrar vb. vücut sıvılarına karşı koruma sağlayacaktır. Havuz suyunuzun içme suyu berraklığında ve temizliğinde olmasını istiyorsanız, mutlaka selenoid havuz kimyasalı kullanmanız gerekmektedir.
  8. Kostik (Sodyum Hidroksit): NaOH formülüne sahip bir bileşik olan kostik, kuvvetli bir baz olması nedeniyle havuz temizliğinde de etkin olarak kullanılmaktadır. Özellikle havuz tahliye borularının ve filtrelerin temizliğinde çok etkilidir.
  9. Ayak Dezenfektanı: Havuz kenarının dezenfeksiyonu için kullanılan ayak dezenfektanı, fenol-aldehit içermez ve anti-viral özelliğe sahiptir. Havuzunuzun kenarını temizlerken %7,5 oranında bir solüsyon hazırlanarak paspas yapılır ve bir süre kuruması beklenir. Daha sonra temiz bir paspas ile kalıntılarının alınması, kaygan yapısı nedeniyle oluşabilecek kaymalara karşı sizi koruyacaktır.
  10. Havuz Suyu Parlatıcı: Havuz kimyasalları arasında, havuzunuza estetik bir görünüm kazandırması ile bilinen parlatıcılar, zaman içinde birikebilecek toz ve başka mikro parçacıkların suyu bulanıklaştırmasına karşı alabileceğiniz en iyi tedbirdir.

Havuz kimyasalları dışında her türlü havuz malzemesi ihtiyacınız için https://e-havuzmarket.com adresindeki sitemizi ziyaret edebilir, havuzla ilgili konularda bilgi alabilir ve Türkiye’nin her yerine kargo hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Havuz Bakımının Vazgeçilmezi: Havuz Kimyasallarının Önemi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir