Adetliyken Yorgunluk ve Uyuma İsteği Neden Olur?

Pek çok kadının adet dönemleri, kanamanın verdiği rahatsızlık ve düşük enerjiye ek olarak günlerinin berbat geçmesine neden olan ağrılı semptomlar yaşar. Tüm bunların bir arada olması ile yorgunluk ve sürekli uyuma isteği yaşarlar.

Adetliyken Yorgunluk ve Uyuma İsteği Neden Olur?
Adetliyken Yorgunluk ve Uyuma İsteği Neden Olur?

Pek çok kadının adet dönemleri, kanamanın verdiği rahatsızlık ve düşük enerjiye ek olarak günlerinin berbat geçmesine neden olan ağrılı semptomlar yaşar. Tüm bunların bir arada olması ile yorgunluk ve sürekli uyuma isteği yaşarlar. Peki, adetliyken yorgunluk ve uyuma isteği neden olur? Gelin, birlikte inceleyelim.

Adetliyken Yorgunluk ve Uyuma İsteği Nedenleri

Aşırı fiziksel aktivite, sigara içmek, sağlıksız beslenme alışkanlıkları veya belirli ilaç türlerinin yan etkileri gibi çeşitli nedenlerle kendinizi yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz. Ancak, yorgunsanız, çok halsiz hissediyorsanız ve yalnızca adet sırasında açıklanamayan sürekli uyku dürtüleriniz varsa bunun nedenini bulmak için diğer faktörlere bakmak gerekir.

Spor yapan dinamik bir aktrisin yer aldığı hijyenik ped reklamlarının aksine, regl döneminde kendinizi yorgun hissediyorsanız, yalnız değilsiniz. Kadınlarda özellikle adet döneminin ilk birkaç gününde enerji düşüklüğü sık görülür ve bu aslında bazı bilimsel gerçeklerle açıklanabilir. “Adetliyken yorgunluk ve uyuma isteği neden olur?” sorusunun cevapları şu şekilde sıralanabilir:

Gece Az Uyumak

Adetliyken ya da değilken, gece verimli bir uyku çekmediğiniz zaman gün boyu yorgun ve uykusuz olursunuz. Fakat ağrı, kramplar, sıcak basması ve duygu durum bozuklukları gibi adet belirtilerinin özel günlerde uykunuzu etkilemesi daha olasıdır.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Uyku Vakfı’na göre, kadınların yüzde 3’ü adet dönemlerinde uyku bozukluğu yaşıyor. %23’ü regl olduğu gece yeterince uyumadıklarını belirtiyor. PMS döneminde kadınların uykusuzluk çekme olasılığı iki kat daha fazlayken, adet öncesi disforik bozukluk yaşayan kadınların %70’i uykusuzluk benzeri sorunlar yaşadıklarını ve %80’i yorgun olduklarını belirtmiştir.

Hormonlar

Östrojen ve progesteron seviyeleriniz, döneminizin ilk gününde en düşük seviyededir. Bu kendinizi yorgun, bitkin, halsiz ve uykulu hissetmenize neden olabilir. Hormon seviyeleriniz adetiniz sırasında tekrar yükselmeye başladığından, enerji seviyeleriniz genellikle birkaç gün içinde normale döner.

Demir Eksikliği

Ağır adet kanamanız varsa ve kendinizi yataktan çıkmak istemeyecek kadar zayıf hissediyorsanız, bunun nedeni menoraji olabilir. Kadınlarda demir eksikliği anemisinin en yaygın nedeni, tıbbi olarak menoraji olarak bilinen uzun, ağır adet döngüleridir. Demir eksikliği anemisinin tipik semptomları yorgunluk, soluk cilt, nefes darlığı ve kalp çarpıntısıdır.

Adet Yorgunluğu Nasıl Geçer?

Öncelikle, vücudunuzun yaşadığı hormonsal değişiklikler nedeniyle ayın bir haftasında bitkin hissetmenin alışılmadık bir durum olmadığını unutmayın. Ancak bu, aşırı kan kaybına bağlı demir eksikliği gibi tıbbi durumları göz ardı edebileceğiniz anlamına gelmez. Genel sağlığınızı ve yaşam kalitenizi düşürecek herhangi bir sorun doktorunuzdan randevu almanız için yeterlidir.

Öte yandan, gün içinde yorgun ve uykulu hissetmek adet hormonlarınızın can sıkıcı bir hediyesiyse, üzgünüz ama bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Ancak bol su içmek, sigara ve alkolden uzak durmak, her gece en az 8 saat uyumak ve sağlıklı beslenmek gibi genel tavsiyeler yardımcı olabilir. Ayrıca, yataktan kalkıp başlamak zor olsa da, regl döneminde yürümek gibi hafif egzersizler yorgunluk ve uyku hali ile mücadele etmenin harika bir yoludur.

Adetliyken Yorgunluk ve Uyuma İsteği Neden Olur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir