Hararet Nedir? Hararet Nasıl Geçer?

Sıcak basması ya da halk arasında bilinen yaygın ismi ile "hararet" şeklinde ifade edilen durum, belirli aralıklar ile yaşanan bazen hemen kendiliğinden geçen, bazen de daha uzun süren bir durumdur. Bu yazımızda hararet nedir? Hararet neden olur? Hararet nasıl geçer? konularından bahsedeceğiz.

Hararet Nedir?
Hararet Nedir?

Sıcak basması ya da halk arasında bilinen yaygın ismi ile “hararet” şeklinde ifade edilen durum, belirli aralıklar ile yaşanan bazen hemen kendiliğinden geçen, bazen de daha uzun süren bir durumdur. Bu yazımızda hararet nedir? Hararet neden olur? Hararet nasıl geçer? konularından bahsedeceğiz.

Hararet Nedir?

Vücut ısısının birden yükselmesi ve vücudu aniden sıcak basması, vücuttaki sıvıların terleme yolu ile dışarı atılması ve yaşanan sıvı kaybından dolayı vücudun fazla susuz kalmasını hararet olarak adlandırabiliriz. Vücudumuzdaki hormonların dengesiz olmasından dolayı vücudumuz hararet yapar. Bu durum aşırı olmadığı sürece zararlı değildir. Eğer vücut sıcaklığınız hızla yükseliyor ise bir uzmana başvurmalısınız.

Hararet Neden Olur?

Çoğunlukla menopoz dönemine giren ve bu süreçte devam eden kadınların vücudundaki hormonal dengenin bozulmasından dolayı kadınlarda çok olur. Ateş basmanız hızla yükseliyorsa ise bir jinekolog tarafından muayene edilmeniz gerekiyor.

İnsanların yaşamındaki pek çok şey hararet yapabilir. Stres, alkol ve sigara kullanımı gibi etkenler vücuda dolaylı ya da direkt zarar veren maddeleri kullanmayı bırakırsanız muhtemelen hararet sorununuz ortadan kalkacaktır. Ancak sürekli hararet sorunu yaşıyorsanız genel olarak yaşam şartlarınızı kontrol etmelisiniz. Örneğin; çok fazla şekerli ve yağlı besinler hormon seviyenizi bozabilir. Zira böyle besinler vücudumuz yakılır ve ısı açığa çıkarır. Bu durumda hararete neden olur. Bundan dolayı ilk önce yaşam şartlarınızı kontrol ederek tekrar düzene koymalısınız ve sağlıklı beslenmeye başlamalısınız.

Hararet Nasıl Geçer?

  • Yemek yerken az miktarlarda sık sık yemeye dikkat etmelisiniz. Zira az yemek yemek, çok yemek yemeye göre daha az ısı verecektir ve böylelikle hararete neden olmayacaktır.
  • Hayat tarzınızı tekrardan gözden geçirip buna göre önlemler almalısınız.
  • Zararlı maddelerin kullanımından uzak durmanız gerekiyor. Alkol ve sigara kullanımı hararete neden olabilir. Alkol ve sigara kullanımını bırakırsanız dengesi bozulan hormonlarınız tekrar eskisi gibi olacaktır ve hararet sorununuz kalmayacaktır.
  • Geceleri uyurken hararet sorunu yaşıyorsanız üzerinizi kalın yorganlar ile örtmeyin. Böylelikle sıcaklık sizi rahatsız etmeyecektir.
  • Üzerinize gerektiği zaman çıkarabileceğiniz şekilde kat kat giyinin hararet yaşadığınız anda kolaylıkla üzerinizi çıkarabilirsiniz.
  • Yatak odanızın çok sıcak olmamasına dikkat edin. Böylece rahat bir şekilde uykuya dalabilirsiniz ve vücudunuz ısı derecesini kendisi ayarlayabilir.
  • Vücut ısınız aşırı yükseldiği zaman serin bir yere geçmeniz ve ince kıyafetler giymeniz gerekiyor. Böylelikle hararetin etkilerini daha az hissedersiniz.
Hararet Nedir? Hararet Nasıl Geçer?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir