Neler Var?
Dünya üzerinde ve ülkemizde her mevsim ayrı güzelliklere sahip meyveler mutfağımızı ve damağımızı şenlendiriyor. Günümüzde yaz-kış ayrımı gibi bir durum olmadan istenilen pek çok şeye erişebilsek de en güzeli ve sağlıklısı her şeyi zamanında tüketmektir. Çünkü mevsim meyvelerini zamanında tüketmek he enfeksiyonlardan uzak durmanızı sağlayacaktır hem de vücut direncinizi arttırmanıza yardımcı olacaktır.
Sıcakların yavaş yavaş etkisini kaybettiği günlerde, kendinizi ve vücudunuzu kışa hazırlamak oldukça önemlidir. Nasıl ki kıyafet tercihlerimiz kış aylarında değişiyorsa vücut sağlığımızı korumak için beslenme şeklimizde de değişiklikler yapmalıyız. Sağlıklı yiyecekler ve mevsim besinleri tüketerek kış mevsimini en güzel şekilde bitirebilirsiniz. Peki, kış meyveleri nelerdir?
Kış Meyveleri
Portakal: kansızlığa iyi gelen ve C vitamini ve folik asit kaynağı olarak portakal, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut sağlığını arttırır.
Mandalina: Zengin C vitamini içeriği ile özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı savunma mekanizmamızı güçlendirir. Yüksek potasyum içeriği yüksek tansiyonu düşürmede oldukça faydalıdır.
Greyfurt: Greyfurt, bağışıklık sistemine iyi gelen C vitamini açısından zengindir. İlaç kullanıyorsanız dikkatli olmalı öncelikle doktorunuza danışmalısınız.
Armut: Armut: Armut, yemeklerden önce yenilmesi gereken sulu ve tatlı bir meyve türüdür. Zengin karoten içeriğinden dolayı sarı ve yeşil renklere sahiptir. A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri açısından zengindir. Kabuklu yemek bağırsak sağlığı için çok faydalıdır. Kabızlığı tedavi etmek için sıklıkla tüketilebilir. Kandan üre asidi ve üre tuzunu uzaklaştırarak böbreklerin normal çalışmasını sağlar.
Ayva: Ayva, A ve B vitaminleri, bol miktarda potasyum, tanin ve kalsiyum tuzları içeren altın sarısı aromatik bir meyvedir. Canlılık ve zindelik verir. Tohumları güçlü pektin içerdiğinden ishali önlemek için kaynatılıp içilebilir. Bronşit, kronik öksürük ve tüberküloz tedavisinde kullanılır.
Elma: A ve C vitaminleri açısından zengindir. Çözünür ve çözünmeyen lif içerdiğinden ishal ve kabızlık tedavisinde de kullanılır. Benzer şekilde kolon kanserinden korunmak için düzenli olarak tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kolesterol için iyidir. Kokusu gevşeyip rahatlamaya yardımcı olur ve kan basıncını düşürür. Ayrıca artrit, romatizma ve gut ile savaşmaya yardımcı olur.
Kivi: Kivi, enfeksiyonlarla savaşmak ve cilt lekelerini önlemek için kullanılabilen bir C vitamini deposudur.
Nar: Bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı düzenli olarak tüketilmelidir. Folik asit, A ve C vitaminleri içerir. Selenyum, magnezyum, fosfor gibi birçok mineral içerdiğinden dolayı yorgunluk şikâyeti olan kişiler halsizlikten kurtulmak için de kullanılabilir.