Neler Var?
Yüz kızarması, kişinin sosyal hayatını etkileyen ve psikolojik strese neden olan bir durumdur. Kişilerde yüz kızarıklığı zaman zaman ataklar halinde ortaya çıkabilirken bazı durumlarda kalıcı olabilir veya giderek kapladığı alan artabilir. Bu görünümün nedeni geçici ve tedavi edilebilir bir hastalık olsa da bazı ciddi sistemik hastalıkların belirtisi de olabilir. Peki, yüz kızarması hangi hastalıkların belirtisidir?
Geçici ve İyi Huylu Hastalıklara Bağlı Yüz Kızarması
Ateşli hastalık: Enfeksiyon veya enfeksiyon dışı nedenlerle vücut ısısı yükseldiğinde yüzde kızarıklık ve şişlik görülebilir. Ateş normale döndüğünde kızarıklık ve şişlik de azalacaktır. Ateşin nedeni, özellikle gece terlemelerinin neden olan ateşin nedeni kesinlikle araştırılmalıdır. Egzersizin neden olduğu vücut sıcaklığındaki artış da yüzde kızarıklıklara neden olabilir.
Duygusal kızarma (Emosyonel): Kaygı, yüz kızarmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Özellikle toplum içinde yaşanan sıkıntılar ve baskı, ani terleme ve yüzde kızarmayı psikolojik olarak etkiler ve anksiyete tedavisi gerektirir. Bu konuda Psikoterapi yöntemleri yardımcı olabilir. Doktor kontrolünde kullanılan bazı ilaçlar vasküler yanıtı azaltarak bu tip kızarmayı kontrol edebilir.
Hormonal değişikliklerin neden olduğu yüz kızarması: Menopoz dönemine giren kadınlar ani ateş basmalarıyla birlikte terlemeye bağlı olarak yüzde kızarma yaşayabilirler.
Yiyecek ve alkolden kaynaklanan kızarma: Özellikle baharatlı yiyecekler (acı biberin etken maddesi olan kapsaisin içeren yiyecekler) ve alkol yüzün geçici olarak kızarmasına neden olabilir. Tiramin, histamin, monosodyum glutamat, nitrit, sülfit ve yüksek alkol içeren yiyecek veya içecekler ani ateş basmasına ve terleme ataklarına neden olabilir. Bazen bu ataklar baş ağrısı ile birlikte görülebilir. İçtikten sonra yüzdeki kızarma 3-10 dakika içinde başlayabilir ve yüzdeki kılcal damarların genişlemesi nedeniyle 15 dakika içinde maksimuma ulaşabilir.
Sıcak olarak tüketilen içecekler de bazen kızarmaya neden olabilir.
Ciddi Hastalıklara Bağlı Yüz Kızarıklığı
Rosacea: Kronik bir deri hastalığıdır ve dermatolog kontrolünde tedavi edilmelidir.
Yüz kızarmasına neden olan iç hastalıklar:
- Karsinoid sendrom
- Feokromositoma
- Mastositoz
- Bazı iç organ kanserleri (tiroid gibi) bazı
- Nörolojik hastalıklardır
Tüm bu hastalıkları göz önünde bulundurarak, yüzdeki kızarmaların nedeni çok basit ve geçici hastalıklar ya da ciddi hastalıklar olabileceğinden dolayı öncelikle bir dermatolog tavsiyesine kulak verilmesi gerekmektedir. Dermatolog yüzdeki kızarmaları için sistemik bir nedenden şüpheleniliyorsa sizi ileri tetkik için ilgili bölüme yönlendirir. Bazı hastalıkların erken teşhisi bu sayede mümkündür.