Gece Yanığı Nedir?

Tıbbi adı zona olan ve şiddetli ağrılara sebebiyet veren halk arasında bilinen adı ile gece yanığı nedir? sorusunun cevabına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Gece Yanığı Nedir?
Gece Yanığı Nedir?

Tıbbi adı zona olan ve şiddetli ağrılara sebebiyet veren halk arasında bilinen adı ile gece yanığı nedir? sorusunun cevabına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Suçiçeği hastalığına da sebebiyet veren, “varicella zoster” adı verilen bir virüsün neden olduğu sinirlerin iltihaplanması durumuna gece yanığı denmektedir. Suçiçeği, yaşamın ilerleyen dönemlerinde zona şeklinde ortaya çıkabilen çocukluk çağının bulaşıcı hastalıklarından biridir. Suçiçeği geçtikten sonra virüs sinir köklerinde uykuda (gizli) kalır ve daha sonra belirli faktörler tarafından aktive edilir ve kişide zona (gece yanığı) olarak görünür.

Gece Yanığı Belirtileri

Zona hastalığının ilk belirtileri genellikle ağrı ve yanmadır. Ağrı genellikle vücudun bir tarafında lokalizedir. Birkaç gün içinde döküntü gelişir. Döküntü, sıvı dolu hava kabarcıklarından oluşan kırmızı lekeler olarak görünür. Belirtiler vücudun sadece bir yarısında, bir tarafında ortaya çıkar. Döküntüye genellikle ağrı, yanma ve bazen kaşıntı eşlik eder. Nadiren ateş, titreme, baş ağrısı, yorgunluk ve kas güçsüzlüğü gibi semptomlara neden olur.

Sinirleri etkileyen herpes zoster virüsü, bulunduğu yere ve hastalığın şiddetine göre bazen işitme kaybı, görme kaybı, yüz felci, enfeksiyon gibi daha ciddi semptomlara neden olabilir. Gece yanığının iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir. Bazen bölgedeki gece yanığına bağlı sinir ağrısı, zona geçtikten sonra haftalar hatta aylarca devam edebilir. Buna postherpetik nevralji (postherpetik nevralji) denir.

Gece Yanığı Tedavisi

İlk 1-2 gün içinde gece yanığı tedavisine başlanırsa komplikasyonlar önlenebilir ve ağrı süresi azaltılabilir. Tedavide antiviral ajanlar, B vitaminleri, topikal pansumanlar, kremler ve ağrı kesiciler gibi çeşitli alternatifler kullanılmaktadır. Dinlenme ve sıvı alımı iyileşme süresini hızlandırabilir. Postherpetik nevralji hastaların %40’ında, özellikle 60 yaş üstü hastalarda görülür. Bu süre zarfında, ağrıyı azaltmak için bazı antidepresanlar ve nöbet önleyici ilaçlar doktor önerisi ve gözetiminde kullanılabilir.

Bulaşıcı Mı?

Hastalıkla ilgili bir diğer endişe de bulaşıcılığıdır. Zona bulaşıcı hastalık grubuna aittir. Su çiçeği geçirmemiş kişiler, sulu evrede zonaya maruz kaldıklarında su çiçeği çıkarabilir.

 

 

Gece Yanığı Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir