1. Haberler
  2. Genel Hastalıklar
  3. Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz bacak sendromu
Huzursuz bacak sendromu

Huzursuz bacak sendromu 100 kişiden 10’unu etkiler ve bu durum genellikle günlük yaşamı olumsuz yönde değiştirir. Bacaklarınızı istemsizce hareket ettirmenizin en bariz sebeplerinden biri olan huzursuz bacak sendromu nedir? Nasıl geçer? Bu soruların cevapları yazımızda yer alıyor.

Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, bireyin kontrol edilemeyen bir dürtü veya rahatsız edici duyumlar nedeniyle bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı geliştirdiği kronik bir hareket bozukluğudur. Bu genellikle geceleri, otururken veya uzanırken olur. Hareket etmek geçici olarak rahatsızlığın giderilmesini sağlayabilir diyerek genel anlamda Huzursuz bacak sendromu nedir sorusunu cevaplayabiliriz.

Her yaşta başlayabilir ve genellikle yaşın ilerlemesi ile birlikte daha da kötüleşir. Uyku düzenini bozacak derecede şiddetlendiğinde ve sürekli yinelendiğinde kişinin günlük aktivitelerde zorluk yaşamasına neden olabilir. Huzursuz bacak sendromunun semptomlarını hafifletmek için bazı basit kişisel bakım önlemleri yeterli olabilir. Bununla birlikte, daha şiddetli RLS formlarına sahip kişilere yardımcı olabilecek birkaç ilaç vardır.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Çoğu durumda, huzursuz bacak sendromunun kesin nedeni belirlenmemiştir. Araştırmacılar, durumun, kas hareketini kontrol etmek için beyin tarafından salınan dopamindeki bir dengesizlikten kaynaklandığına inanıyor. Huzursuz bacak sendromu bilinen herhangi bir nedene bağlı olmaksızın ortaya çıkabileceği gibi demir metabolizması bozuklukları, bazı kronik hastalıklar ve çeşitli ilaçların yan etkileri sonucu da kendini gösterebilmektedir.

Huzursuz bacak sendromu çocukluk dönemi dahil her yaşta ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Hastalık yaşla birlikte daha sık görülür ve kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Huzursuz bacak sendromunun ailelerde özellikle 40 yaş altı vakalarda görüldüğü düşünülmektedir. Bununla birlikte, hamilelik veya benzeri hormonal değişikliklerin yaşanması, kişide görülen huzursuz bacak sendromu semptomlarını geçici olarak daha kötü olarak görülmesine sebebiyet vermektedir.

Bazı kadınlar, özellikle son üç aylık dönemde, hamilelik sırasında ilk kez bu semptomları yaşayabilir. Bu durumlarda doğumdan sonra hormonal denge normale döndüğü için semptomlar genellikle kendiliğinden kaybolur.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri

Adından da anlaşılacağı gibi, huzursuz bacak sendromunun ana semptomu bacakları hareket ettirme dürtüsüdür. Bu dürtüye eşlik eden diğer karakteristik semptomlar arasında en yaygın olanları aşağıda listelenmiştir:

  • Bir süre dinlendikten veya hareketsiz kaldıktan sonra başlayan duyumlar, yaygın semptomlardan biridir. Yaşanan bu duyumlar genellikle uzun süre araba koltuğunda, uçakta veya sinemada oturduktan sonra veya bir yerde bir süre hareketsiz kaldıktan sonra kendisini göstermeye başlar.
  • Semptomlar genellikle akşamları kötüleşir ve genellikle geceleri en kötü halde kendini gösterir.
  • Huzursuz bacak sendromu egzersizle rahatlama eğilimindedir. RLS semptomları, esneme, ayak sallama veya yürüme ile rahatlayabilir.
  • Geceleri bacak kramplarına neden olabilir.
  • Sağlık uzmanları, huzursuz bacak sendromunun daha yaygın bir bozuklukla, uyku sırasında periyodik uzuv hareketleriyle bağlantılı olduğuna inanmaktadır.

Tedavisi

Doktor muayenesi sırasında demir eksikliği gibi bir rahatsızlığın huzursuz bacak sendromuna neden olduğu tespit edilirse, bozukluğun tedavi edilmesi semptomları büyük ölçüde giderecektir. Bunun için doktor muayene sonrasında bireye doğru tedavi konusunda tavsiyede bulunacaktır.

Bireyin huzursuz bacak sendromu ile ilişkili ayrı bir tıbbi durumu yoksa, tedavinin ilk adımı olarak genellikle yaşam tarzı değişiklikleri gündeme getirilir. Bu değişiklikler istenen etkiye sahip değilse, doktor kişiye ilaç reçete edebilir.

Huzursuz bacak sendromunu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar genellikle rahatsızlığı tetikleyen diğer durumları tedavi etmek amacıyla geliştirilmiş ilaçlardır ve huzursuz bacak sendromunun etkilerini azaltmak için kullanılabilir. Bunlara beyindeki dopamin seviyelerini artıran ilaçlar, kalsiyum kanallarını etkileyen ilaçlar, kas gevşeticiler, uyku hapları ve çeşitli opioidler dahildir. Bu ilaçların hemen hemen hepsinin farklı yan etkileri vardır ve tıbbi gözetim olmadan kullanılmamalıdır.

Kompulsif kumar oynama dürtüsü, gündüz uyku hali ve somnolans (uyuşukluk) gibi dürtü kontrol bozuklukları yan etkileri gözlemlenirken, bazı ilaç türlerinin kontrolsüz kullanımının bağımlılığa yol açtığı bilinmektedir.

Huzursuz bacak sendromunu tedavi etmek için kullanılan çoğu ilacın hamilelik sırasında kullanılması önerilmez. Bunun yerine, doktorunuz semptomları hafifletmek için kendi kendine uygulanan rahatlama teknikleri önerebilir.

Bir kişi için en iyi sonucu veren doğru ilacı veya ilaç kombinasyonunu bulmak için bir doktorun birçok alternatifi denemesi gerekebilir. Bazı durumlarda bir süre sonra kullanılan ilaçlar yeterli gelmeyebilir. Bu durumda doktor hastaya başka uygun alternatifleri reçete edecektir.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Huzursuz bacak sendromu genellikle gece veya istirahatte ortaya çıkar. Hastalar genellikle geceleri uyurken veya dinlenirken karıncalanma, yanma ve kramp gibi rahatsız edici duyumlar veya kontrol edilemeyen dürtüler nedeniyle istemsiz kasılmalar yaşarlar. Huzursuz bacak sendromuna benzer bir diğer durum ise periyodik bacak hareketi sendromudur.

Periyodik bacak hareketi sendromunun neden olduğu hareketler özellikle uyku sırasında ortaya çıkar. Bu, huzursuz bacak sendromunda olduğu gibi bacak istemsiz hareket ettiğinde olur. Huzursuz bacak sendromu, kişilerin kaliteli bir uyku çekmesini engellediği için, insanlar sabahları genellikle yorgun uyanmakta ve bu da dikkat ve hafıza bozuklukları, fonksiyon kaybı gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Ayrıca uykusuzluğa bağlı olarak gündüz uykululuğuna ve uzun süreli depresyona neden olabilir. Bu gibi günlük hayatı olumsuz etkileyen etkenlerden kurtulmak ve psikolojik olarak rahatlamak adına kesinlikle tedavi olunmalıdır.

 

 

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir