Yüzde Kılcal Damarlar Neden Oluşur?

Örümcek damarları olarak da adlandırılan kılcal kan damarları çatladığında cildinizin yüzeyinde küçük kırmızı çizgiler olarak görünür. Kılcal damarların oluşumunun birçok nedeni vardır ve bunların tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Yüzde Kılcal Damarlar Neden Oluşur?
Yüzde Kılcal Damarlar Neden Oluşur?

Örümcek damarları olarak da bilinen yüzünüzdeki kılcal damarlar, sağlığınız için endişelenmenize neden olabilir. Örümcek damarları olarak da adlandırılan kılcal kan damarları çatladığında cildinizin yüzeyinde küçük kırmızı çizgiler olarak görünür. Kılcal damarların oluşumunun birçok nedeni vardır ve bunların tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yüzde kılcal damarlar neden oluşur? Sorusunun olabilecek bütün doğru cevaplarını yazımızda derledik.

Yüzde Kılcal Damar Çatlaması Nedir?

Yüz kılcal damarlarındaki çatlaklar, derinin yüzeyine yakın genişlemiş damarların gözle görülebilmesi anlamına gelir. Yanaklar, burun yanları ve çene kılcal damar yırtılmasının en sık görüldüğü yerlerdir.

Yüzde Kılcal Damarlar Neden Oluşur?

Yüzdeki kılcal damar yırtılmasının nedenleri; hassas ve ince cilt, gül hastalığı, uzun süre güneşe maruz kalma, uzun süre kortizonlu krem kullanımı, lupus, genetik hastalıklar, doğum kontrol hapları ve hormon tedavisi, yaş ve genetik faktörler, kan sistemi hastalıkları ve radyasyon ışık tedavisidir. Burun ameliyatı sonrası burunda kılcal damar görünümü artabilir.

Yüzdeki kılcal damarlar telenjiektazinin bir sonucudur. Bu nedenle kılcal genişlemenin ortadan kaldırılması tedavi sağlar. Yüzdeki kılcal çatlaklar tedavi edilmezse genişleyen kılcal damarlar kendiliğinden kaybolmaz.

Yüzdeki Kılcal Damarlar Nasıl Tedavi Edilir?

Yüzdeki kılcal damarlar genellikle burun ve yanaklarda ortaya çıkar ve mutlaka bir sağlık sorunu olmasa da kalıcı kızarıklık görünümüne neden olabilir. Bacaklarınızdaki örümcek damarları, toplardamar hastalığınız olduğunu gösterebilir. Örümcek damarları genellikle yaşam tarzı seçimlerinden kaynaklanır. Aşırı alkollü içecekler içme ve uzun süreli sık sık soğuk havaya maruz kalma kılcal damarlar oluşturabilir. Diğer risk faktörleri genetik aktarımlardır. Örneğin, Kafkas soyundan gelenlerin yüzlerinde kılcal damar oluşumu daha olasıdır.

Evde uygulanabilen pek çok yöntem örümcek damarlarının görünümünü en aza indirebilse de genellikle onları tamamen ortadan kaldırmanın tek yolu tıbbi bir tedavidir. Doktorunuz veya dermatoloğunuz kılcal damarlarınızın nedenine bağlı olarak sizin için en iyi tedaviyi belirleyecektir.

Çatlamış kılcal damarların giderilmesi için uygulanan lazer tedavisinde, kılcal damarları ısıtarak damarların cilt içine çökmesi amaçlanır ve bunun adına güçlü bir şekilde hedeflenmiş lazer ışınlar kullanılır. Lazerin yüksek yoğunluğu, çevredeki dokulara zarar vermeden hasarlı kan damarı doğru şekilde vurulabilir. Lazer tedavisi genellikle bir doktor muayenehanesinde veya damar kliniğinde yapılır.

Her tedaviden sonra, cildi korumak ve iyileşme sürecine yardımcı olmak için topikal bir merhem alabilirsiniz, bu nedenle en iyi sonuç için doktorunuzun talimatlarını uyguladığınızdan emin olmanız gerekir. Lazer, iyileşme sürecini biraz ağrılı ve cildi daha hassas ve duyarlı hale getirebilir. Fakat kılcal damarlardan kurtulmak için birden fazla lazer seansına ihtiyacınız olabilir.

Retinoidler gibi topikal kremler çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılabilir. Dermatoloğunuz damarlarınızı tedavi etmek için bunları reçete edebilir. Topikal kremler kılcal damarlarının görünürlüğünü azaltır ve cilt sağlığının iyileşmesine yardımcı olur.

Skleroterapi, kılcal damarları azaltmak için retinoidlere göre daha yoğun bir tedavidir ve genellikle bir dermatolog tarafından ayakta tedavi prosedürü uygulanarak gerçekleştirilir. Kılcal kan damarlarının kapatılmasını sağlayan ve cilt altındaki görünür kanın kaybolmasını sağlayarak kırmızı görünümünü iyileştiren bir sklerozan ajanın cilde enjekte edilmesi ile gerçekleşir.

Lazer Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Yüz kılcal damar tedavisi kişinin cilt tipine göreen az 3-4 kez uygulama gerektirir. Seansların 3-4 haftada bir tekrarlanması genellikle uygundur. İlk iki seanstan sonra, tedavi etkisini göstermeye başlar ve 3.seans sonrası tam etki ortaya çıkmaya başlar. İhtiyaca göre tedavi seansı birkaç seans olacak şekilde arttırılabilir.

Kılcal damarın kalınlığı, yeri ve oluşum nedeni seans süresini etkileyen faktörlerin başında gelir. Özellikle burunda bulunan kılcal damarların tedavi edilmesi diğer yerlere göre daha uzun sürebilir. Yüzde şişlik ve şiddetli kılcal damar sorunu olan hastalarda tedaviden sonra 3-6 ayda bir lazer atışı tekrarlanırsa iyileşme oranından daha etkili sonuçlar alınabilir ve hastalığın yeniden ortaya çıkması önlenebilir.

Ayrıca uygulama bölgesinde hafif şişlik, kızarıklık ve bazen de küçük kabuklanmalar görebilirsiniz. Ancak bu şikayetler birkaç gün içinde geçecektir. Lazer seanslarından sonra mevsim fark etmeden kesinlikle güneş kremi kullanılmalıdır.

Yüz Kılcal Damar Lazer Tedavisi Fiyatları

Uygulanan tedavi hastanın yüzündeki kılcal damar oranlarına göre ihtiyacı olan seans sayısını değiştireceği için ve cilt yapısına göre değişeceğinden kılcal damar tedavisi fiyatlarının yüzdesi kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu yüzden net bir ücret söylemek mümkün değildir. Ayrıca ücret konusu gideceğiniz kliniklere göre de değişiklik gösterecektir.

Yüz Kılcal Damarlar için Evde Neler Yapılabilir?

At Kestanesi Püresi

At kestanesi püresi kılcal damarları iyileştirebilir. 500 gram at kestanesini blendera koyun, kıvamı krem gibi olması için yeterli miktarlarda zeytinyağı ve elma sirkesi ekleyin. Hazırladığınız karışımı cam bir kavanozda saklayarak kılcal damar çatlaması için kullanabilirsiniz. Çatlak görülen bölgelere bu karışımı düzenli olarak uygulamalısınız. Kılcal damar olan bölgelere karışımı krem gibi sürmelisiniz.

Zerdeçal ve Bal

Bir çay kaşığı zerdeçalı ve bir tatlı kaşığı balı bir kapta karıştırın. Hazırladığınız kremi her gece yatmadan önce yüzünüze sürmeli ve 10 dakika beklemelisiniz. Bekleme süresi bittikten sonra ılık su ile yüzünüzü güzelce yıkayın ve uygun bir nemlendirici ile yüzünüzü nemlendirin. Zerdeçal cilt dokusunu yenileyecek ve kılcal damarların görünümünü kamufle edecektir. Ayrıca bal cildinizi nemli tutacağından çatlamaları da önleyebilir.

Kil Maskesi

Kil maskesi ciltteki kılcal damarların iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca çatlamayı da önleyebilir. Düzenli olarak kullandığınız kil maskesi sayesinde kan dolaşımınızı kontrol edebilirsiniz. Kil maskesi kılcal yapıyı koruyarak cildinizi kontrol altına alacaktır.

 

Yüzde Kılcal Damarlar Neden Oluşur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir