Neler Var?
Ağız kokusu genel sağlığımızdan sosyal ilişkilerimize kadar yaşantımızda hemen hemen her şeyi olumsuz etkileyen istenmeyen durumlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok önemli olmasa da kronik ağız kokusunun yani kalıcı veya tekrarlayan ağız kokusunun mutlaka çözülmesi gereken ciddi bir sorun olduğunu söylemek yanlış olmaz. Peki, ağız konusunun nedenleri nelerdir ve ağız kokusuna ne iyi gelir?
Ağız Kokusunun Nedenleri
Kişide ağız kokusunun oluşmasının pek çok nedeni vardır. Ağız kokusu kişide geçici nedenlerden kaynaklandığı gibi ağız problemlerinden dolayı da kendini göstermektedir. Bundan dolayı sarımsak, soğan gibi kokulu yiyecek tüketiminden bağımsız olarak görülen bir ağız kokusu varsa kesinlikle bir uzmana başvurulmalıdır. Böylece ağız kokusuna neden olan problem tespit edilerek tedaviye başlanılacaktır. Ağız kokusunun nedenlerinden bahsedecek olursak:
- Sarımsak ve soğan gibi güçlü kokulu yiyecekler yemekten kaynaklanan geçici ağız kokusu
- İltihaplı diş etleri
- Çeşitli mide problemleri
- Kulak, burun ve boğazın bazı sorunları ve hastalıkları
- Geniz akıntısı
- Çürük diş
- Dişleri yeterince fırçalamamak
- Dişleri fırçaladıktan sonra dilin fırçalanmaması
Özellikle sosyal ilişkiler söz konusu olduğunda bu problemin kesinlikle ortadan kalkması gerekmektedir. Tabii bahsettiğimiz şey sadece sarımsak, soğan ve diğer kokulu yiyecekleri yedikten sonra ortaya çıkan tuhaf koku değil aynı zamanda nedeni kolay anlaşılmayan ağız kokusudur. Bazen diş eti iltihabından bazen de diş çürüklerinden kaynaklanır. Sık sık ağız kokusu şikayetiyle karşılaşıyorsanız, ağız kokusunun sebebini öğrendikten sonra ağız kokusuna ne iyi gelirse bu çözümlere başvurun. Ağız kokusuna iyi gelen besinleri keşfederek, ağzınızın tadını bozmadan ağız kokusundan kurtulabilir ve bu besinleri beslenme düzeninize ekleyerek ağız kokusunu tamamen gidermenin bir yolunu bulabilirsiniz.
Ağız Kokusu Nasıl Geçer? Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?
Özellikle geçici ağız kokularını geçirmek için evimizde bulunan bitkilerden ve besinlerden yardım almak mümkündür. Düşük maliyetli ve ulaşması kolay çözüm yollarından bazılarına yer verdik.
Karanfil
Karanfil, kendine has keskin kokusu nedeniyle ağzınıza attığınız anda rahatlamanızı sağlar. Ayrıca güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğundan diş eti iltihabı gibi birçok soruna da iyi gelir. Bu sayede düzenli tüketildiğinde ağız kokusunu da giderebileceği iyi bilinmektedir. Bunun için tek yapmanız gereken 1-2 karanfili ağzınıza alıp gün içerisinde mümkün olduğunca çiğnemek. Fakat gün içinde karanfil çiğnemeyi abartmamak oldukça önemlidir.
Tarçın
Tarçın, mis kokulu kokusuna bayılırız, tatlılarda görmeyi severiz, yiyeceklerimize ve içeceklerimize tat katan tarçın bu seferde bizi ağız kokusundan kurtarmak için mutfaklarda yerini almaktadır. Acil bir çözüm olarak değil, temel bir çözüm olarak.
Tarçın, oral bakterileri yok etmek için yağ asidi ve antioksidan özelliklerini kullanan etkili baharatlardan biridir. Bu nedenle yediklerinize ve içtiklerinize bir miktar tarçın tozu serperek veya içeceğinize bir çubuk tarçın ekleyerek bu özelliklerden kolaylıkla faydalanabilirsiniz. İsterseniz tarçın çayı yaparak da tüketim gerçekleştirebilirsiniz.
Yoğurt
Yoğurt, yukarıda saydığımız diğer bileşenlere baktığınızda biraz ilginç görünse de aslında ağız kokusunu önlemede en etkili isimlerden biridir. Yoğurttaki prebiyotikler ağız kokusuna neden olan bakterilerin en büyük düşmanlarından biridir. Aynı zamanda mide asidi gibi çeşitli mide rahatsızlıkları nedeniyle oluşan ağız kokularının önlenmesi için yoğurt tüketimi önerilmektedir.
Nane çayı
Ağız kokusuna ne iyi gelir sorusunun bir cevabı da nanedir. Nane, salatalardan sakızlara kadar her şeyi tazeleyen bir bitkidir, bunu zaten biliyorsunuz. Ama bu sefer kuru nane yapraklarıyla demlenebilen çaydan bahsetmek istiyoruz. Elbette 1-2 adet taze nane yaprağı alıp ağzınıza atmak ağız kokusunu anında giderecektir ancak ağız kokusu sık sık karşılaşılan bir durum ise demleyip çay içerek daha uzun vadeli bir çözüm bulabilirsiniz. Günde 1 fincan nane çayı içmek sadece ağızdaki bakterileri temizlemekle kalmaz, aynı zamanda uzun süreli ferahlık da sağlar.
Limon
Her derde deva limon, ağız kokusu probleminde de bir kurtarıcı gibi karşımıza çıkıyor. Asidik yapısı ve güçlü antioksidan özelliğinden dolayı limon, ağızda kötü kokulara neden olan bakterileri yok edebilir ve kötü kokularla savaşınızda size büyük destek sağlar. Limon tüketerek ağız kokusunu engellemek isterseniz, tek başına limon suyu içmek mideye zararlı olduğu için limon dilimlerini suya veya çaya koyup ya da suyunu sıkarak kullanabilirsiniz.
Adaçayı
İltihapların ortadan kaldırılması konusunda son derece etkili olan adaçayı, bu özelliği ile diş eti iltihaplarının da hızlı bir şekilde giderilmesine katkı sağlamaktadır. Böylelikle kişide diş eti iltihabına bağlı olarak oluşan kötü kokunun giderilmesini sağlamaktadır.
Karbonat
Tıpkı limonlar gibi kabartma tozu da her derde deva olabilir ve aynı zamanda ağız kokusunu gidermemize de yardımcı olabilir. 1 su bardağı içme suyuna 1 tatlı kaşığı (silme) kabartma tozu ekleyip bu karışım ile ağzınızı güzelce çalkalamanız yeterlidir. Ağzınızı çalkaladıktan sonra nefesinizin ne kadar ferahladığını görecek ve bu işlemi bir alışkanlık edindiğinizde daha kesin sonuçlar aldığınızı göreceksiniz.
Ağız Kokusu Tedavisi
Diş hekimi nefesi ve burnu koklayarak ağız da bulunan kokuyu değerlendirebilir. Dilin arkası ağız kokusunun en yaygın kaynağı olduğundan, diş hekimleri aletler yardımıyla dilin arka kısmını kontrol ederek kokuyu değerlendirebilir. Ağız kokusu diş çürümesinden kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz nasıl bir tedavi süreci izleyeceğini sizinle paylaşacaktır.
Ağız gargarası ve diş macunu: Ağız kokusuna dişlerdeki bakteriler (plak) sebebiyet veriyorsa, diş hekimi bakterilerin giderilmesini sağlayan bir gargara kullanılmasını önerebilir. Ayrıca antibakteriyel maddeler içeren diş macunları da önererek ağız kokusunun giderilmesini sağlayabilir.
Diş hastalığının tedavisi: Bir hastada diş eti hastalığı tespit edilirse kişi diş eti uzmanına (periodontolog) sevk edilebilir. Diş eti hastalığı diş eti çekilmesine neden olabilir. Bu durum, kokulara neden olan bakterilerin bu boşluklara yerleşmesine yol açar. Buradaki bakteriler sadece bir diş hekimi tarafından giderilebilir.