Polikistik Over Sendromu Nedenleri ve Tedavisi

Kadın hastalıklarından biri olan Polikistik Over Sendromu nedenleri arasında, genetik ve çevresel faktörler öne çıkmaktadır. Ancak sendromun nedenleri henüz tam olarak saptanabilmiş değildir.

Polikistik over sendromu nedenleri
Polikistik over sendromu nedenleri

Kadın hastalıklarından biri olan Polikistik Over Sendromu nedenleri arasında, genetik ve çevresel faktörler öne çıkmaktadır. Ancak sendromun nedenleri henüz tam olarak saptanabilmiş değildir.

Kadınlarda doğurganlık kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen bu rahatsızlık hakkında bilgi sahibi olmak ve buna göre hareket etmek, doğurganlık kalitesinin sağlıklı kalması için önemlidir. Hormonal bozukluklar arasında en fazla görülen durumlardan biri olan sendrom, aynı zamanda adet döngülerinin daha uzun aralıklarla meydana gelmesi veya adet görememe gibi sorunların görülmesine neden olabilmektedir.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu; Birçok iyi huylu ve küçük çaptaki kistin yumurtalıklarda görülmesiyle ortaya çıkan ve kadınlarda görülen hormonsal bozukluklardan biridir.

Rahatsızlığın en temel belirtisi aşırı kilo alma, adet döngüsünde ciddi düzensizlikler ve vücudun farklı bölgelerindeki tüylenme sorunlarıdır. Bir yandan doğurganlığa etki ederken diğer yandan kadınlar için estetik görünümü de olumsuz etkiler.

Polikistik Over Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Sendromun kesin olarak herhangi bir nedeni bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırma sonuçlarına göre Polikistik Over Sendromu nedenleri ve risk faktörleri olarak şunlar sayılabilir;

  • Ailesel yatkınlık yani genetik faktörler, Polikistik Over Sendromunun nedenleri arasında sayılmaktadır. Kişinin ailesinde bu tip rahatsızlık bulunan kişilerde sendrom görülme olasılığı daha fazladır.
  • Obezite olan kişilerin, bu hastalığa yakalanma riski çok daha fazladır.
  • Kandaki insülin hormonundaki artış sendrom için risk faktörlerinden biridir.
  • Cinsiyet hormonlarında yaşanan önemli farklılıklar, Polikistik Over Sendromunun sebepleri veya risk faktörler arasında gösterilebilir.
  • Dioksinler, tarım ilaçları veya fitoöstrajenler gibi zararlı birtakım kimyasal maddelere maruz kalan kişilerde, rahatsızlığın görülme olasılığı daha yüksektir.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik Over Sendromu belirtileri şunlardır;

  • Anormal şekilde saç dökülmesi
  • Seste belirgin şekilde kalınlaşma görülmesi
  • Göğüslerde meydana gelen anormal büyüme veya küçülmeler, hassasiyetin artması
  • Sırt ve yüz bölgelerinde artan sivilceler
  • Normal bir cinsel yaşantıya sahip olunmasına karşın, diğer belirtilerle birlikte çocuk sahibi olamamak
  • Adet döngüleri arasında meydana gelen kanamalar
  • Aşırı derecede kilo alımı
  • Vücudun farklı bölgelerinde tüylenmelerin artması
  • Adet düzensizliğinin sıklıkla görülmesi veya adet görememe durumu
  • Cilt yüzeyinde belirgin şekilde oluşan lekelenmeler

Sendromun belirtileri arasındadır. Bunlardan da görüldüğü üzere rahatsızlığın semptomları, estetik kaygının ortaya çıkmasına da neden olmaktadır.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Tedaviye başlamadan önce hastanın üreme sisteminde sorunların var olup olmadığı dikkate alınır. Yapılacak kan testinin ardından kişideki hormonal bozukluklar dikkate alınır ve buna göre adet düzenleyici ya da doğum kontrol hapları reçete edilebilir.

Tedavi süreci genellikle ilaçlı tedavi olarak devam eder. Ancak kişinin yaşam ve beslenme koşullarında değişiklik yapması da tavsiye edilir. Şayet cilt ve saçlarda ciddi değişimler varsa, lekelenme ve saç dökülmesinin de önlenmesi için daha kapsamlı bir tedavi süreci tercih edilebilir.

İlaçlı tedavinin yanı sıra Polikistik Over Sendromu tedavisi için bazı durumlarda cerrahi uygulamalarda tercih edilebilir. Özellikle yumurtalama yetilerinde ciddi bozulmalar olan kişiler için, kapalı cerrahi müdahale ile yumurtalık fonksiyonlarının tekrardan kazanımı amaçlanır.

Polikistik Over Sendromu Nedenleri ve Tedavisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir