Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Topuk dikeni nasıl geçer?
Topuk dikeni nasıl geçer?

Topuk dikenleri, topuk kemiği ile ayak kemeri arasında oluşan kemikli kalsiyum birikintileridir. Çoğunluk ile topuğun ön kısmında başlar ve zamanla ayağın diğer kısımlarını etkiler. Genellikle yaklaşık 0,5 cm boyundadır. Bu nedenle, her zaman çıplak gözle görülmez. Tıp literatüründe osteofit olarak adlandırılan topuk dikenlerinin teşhisi bazen zor olabilir. Teşhisi durumunda topuk dikeni nasıl geçer? Sorusunun cevabı yazımızda.

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikenleri, topuk kemiğinde oluşan sivri uçlu sert kemik büyümeleridir. Topuk kemiğinin altındaki kalsiyum birikintilerinin oluşturduğu yapılardır. Röntgende topuk dikeninin 1-1,5 cm dışarı çıktığını fark edilebilir fakat röntgen filmlerinde herhangi bir görünür kanıt bulunmadığında, bu duruma “topuk dikeni sendromu” denir.

Topuk Dikeni Neden Olur?

Topuk dikeni, altta yatan sağlık sorunları nedeniyle gelişebilir veya bağımsız olarak ortaya çıkabilir. Doğrudan ayak kemerinin altında veya topuğun önünde topuğun arkasında bulunabilir. Topuğun arkasındaki topuk mahmuzları genellikle Aşil tendonunun iltihaplanmasıyla ilişkilidir.

Aşil tendiniti adı verilen bu iltihap topuk dikeni olan ayağın ön kısmına baskı uygulandığında hassasiyete ve topuk ağrısının artmasına neden olarak yaşam kalitesini düşürür. Topuğun ön kısmında görülen topuk mahmuzları genellikle plantar fasiit ile ilişkilidir. Plantar fasiit, ayak altında uzanan ve topuk kemiğinin ayak parmağına bağlanmasını sağlayan plantar fasya adı verilen fibröz bağ dokusunun ağrılı ve acılı iltihabıdır.

Topuk dikeni;

  • Yaşla birlikte plantar fasyanın esnekliği azalır ve topuğu koruyan yağ yastığı incelir ve risk artar.
  • Topuk dikenleri, topuğa alınan bir darbe veya burkulan bir ayak nedeniyle ayağın yumuşak dokularının zarar görmesinden kaynaklanabilir.
  • Günün büyük bir kısmını ayakta geçirmek
  • Şeker hastalığı
  • Aşırı gerçekleştirilen fiziksel aktivite
  • Sert yüzeylerde yürüyüş ve koşu yapmak
  • Fazla kilo ve obezite ile ilişkilidir.

Topuk Dikeni Belirtileri

  • Topuğun ön tarafının iltihaplanması ve şişmesi
  • Etkilenen bölgede ve çevresinde sıcaklıkta artış
  • Topuğun altında görünen küçük kemik benzeri çıkıntılar
  • Çıplak ayakla yürümeyi zorlaştıran topuk altındaki hassasiyet

Topuk Dikeni Tedavisi

Dinlenme: Yeterli dinlenme, ayaklardaki baskıyı azaltmaya ve etkilenen bölgedeki iltihabı ve buna bağlı ağrı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Antienflamatuar ilaçlar: Enflamatuar süreci engelleyerek şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Topuk dikeni için geliştirilmiş özel bir ilaç yoktur. Tedavide kullanılan ilaçlar, iltihaplanma sürecini engelleyerek ve doku iyileşmesini hızlandırarak rahatsızlığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Akupunktur. Vücudun belirli bölgelerine yerleştirilen steril iğneler veya lazer ışınları vücudun iyileşme ve onarım mekanizmalarını harekete geçirir.

Operasyon: Nadir durumlarda, topuk dikenlerini çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Çoğu durumda, diğer tedaviler yeterlidir ve ameliyat gerekmez.

Topuk Dikeni Doğal Yollarla Geçer mi?

Topuk dikenlerini tedavi etmek için kullanılabilecek çeşitli doğal tedaviler vardır.

Epsom tuzu banyosu: Epsom tuzu, magnezyum sülfat içeren doğal olarak oluşan bir tıbbi tuzdur. Topuk dikenleri için suya biraz Epsom tuzu serpin ve ardından ayaklarınızı suya batırın. Ayaklar sudayken topuklara nazikçe masaj yapabilirsiniz.

Esansiyel yağlarla masaj: Biberiye, çörekotu yağı, tatlı badem yağı ve lavanta gibi saf esansiyel yağlar, iltihap önleyici özellikleri nedeniyle topuktaki ağrıyı hafifletebilir.

Elma sirkesi: Elma sirkesi kemiklerdeki fazla kalsiyumu giderebilir ve rahatlama sağlayabilir. Ayaklarınızı birkaç damla elma sirkesi içeren ılık suda bekletin veya sirkeye batırılmış bir havluyu birkaç dakika topuklarınızın etrafına sarın.

Karbonat: küçük bir kabın içinde yarım çay kaşığı karbonatı 1 çay kaşığı su ile karıştırarak bir macun yapın, ardından topuğa masaj yapın.

Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir