Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

Mide Kanseri
Mide Kanseri

İlerlemiş seviyesinde hastanın yaşamını ölümcül derecede etkileyen mide kanseri nedenleri arasında ilk sırada, sağlıksız beslenme koşulları gelmektedir. Dünya genelinde yaygın görülen kanser türlerinden biri olan mide kanserinin tedavisi, diğer kanser türlerinde olduğu gibi henüz tam olarak bulunamamıştır. Ancak midenin kısmen ya da tamamen alınması, hastalarda yaşam süresini artırabilmektedir.

Mide Kanseri Nedir?

Mideyi kaplayan mukozalarda kötü huylu tümör hücrelerinin yayılması sonucunda oluşan bir kanser türüdür. Kanserler arasında 4. Sırada olan ve en sık rastlanan kanser türüdür. Akciğer, karaciğer ve lenf bezleri gibi organlara da yayılmaktadır. Erkeklerin, kadınlara göre daha fazla yakalanma riski vardır.

Mide Kanseri Nedenleri

Mide kanseri nedenleri arasında sağlıksız beslenme koşulları ve sigara kullanımı gibi faktörler ilk sıralarda gelir. Ayrıca birçok risk faktörü de kanser oluşumunu etkilemektedir. Sindirim sistemi organlarını etkileyen risk faktörleri mide kanserini tetikler. Salamura yapılmış sebzeler, işlenmiş gıdalar, paketli ürünler, fümeli ve tütsülenmiş gıdalar, kurutulmuş et vb. gıdaların tüketimleri mide kanserine yol açar. Aşırı alkol tüketimi de kanser riskini arttırır.

Sigara kullanan kişilerde de yemek borusu birleşimiyle birlikte mide kanseri oluşur. Pernisiyöz anemili kişilerde B12 vitamin eksikliğine bağlı gelişen kansere neden olur. Ailede oluşan kalıtsal kanser genleri bulunan kişilerde. Metal, kauçuk endüstrilerinde çalışan kişilerde mide kanseri olma riski yüksektir.

Mide Kanseri Belirtileri

  • Göğüste yanma hissi
  • Hazımsızlık ve şişkinlik
  • İştahsızlık
  • Mide ağrısı ve mide bulantısı
  • Sürekli hale gelen mide ekşimesi
  • Aşırı kilo kaybı
  • Kansızlık
  • Kabızlık veya ishal
  • Karaciğer büyümesi
  • Karında sıvı birikmesi
  • Halsizlik

Mide Kanseri Evreleri

Evre 1 : AI VE IB evrelerine ayrılır. Kanser hücrelerinin sadece mide duvarının alt mukozasına yayılmış halidir. 6 lenf bezinde bulunan kanser hücrelerinde 1 veya 2 lenf düğümüne ve kas tabakasına yayılmıştır.

 Evre 2 : IIA VE IIB evreleri vardır. Tümör hücreleri sadece submukozadadır. Tümör mide duvarını delerek 3 – 6 lenf nodülüne yayılmıştır.

Evre 3 : IIIA, IIIB, IIIC evrelerinde görülür. Subserosaya yayılmış ve 7 – 15 lenf nodunda görülür. Çevresinde bulunan karaciğer, diyafram, böbrek, dalak gibi organlara sıçramış olabilir.

Evre 4 : Kanser hücreleri 15’ten fazla lenf bezine yayılmış ve kanser hücresinin son evresidir.

Mide Kanseri Tedavisi

Farklı tedavi türleri uygulanmaktadır. Cerrahi tedavilerde ameliyat türleri uygulanır.

Subtotal gastrektomi: Kanserli hücrelerin yakınlarındaki doku veya organların çıkarılması.

Total gastrektomi: Yemek borusunun ince bağırsağa bağlanmasıyla, hastanın yeme içmesine devam etmesi sağlanır.

Endoluminal stent yerleştirilmesi: Mideye yiyecek geçişlerinin sağlanması için stent yerleştirilmesi.

Endoskopik mukozal rezeksiyon: Erken evre kanserin daha fazla büyümeden cerrahi tedavi uygulamadan sindirim kanalının endoskop kullanarak tedavi edilmesi.

Kemoterapi: Kanser hücrelerini durdurmak veya bölünmelerini engellemek amacıyla uygulanan ilaçlı tedavidir.

Radyasyon tedavisi: Kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili radyasyon terapisidir.

İmmünoterapi: Hastanın bağışıklık sisteminin kanserle savaşmasını ve doğal savunmasını arttırmak amacıyla yapılan biyolojik tedavidir.

Hedefli terapi: Normal hücrelere zarar vermeden antikorlu ilaçlar vererek kanser hücrelerine saldırmak.

Kemoradyoterapi: Kemoterapi ve radyasyon tedavisini birleştirerek cerrahi ameliyatlardan önce tümörün küçültülmesi için yapılan çalışmadır.

Mide Kanserinden Korunma Yolları

Beslenme alışkanlığı tamamen değiştirilmelidir. Protein bakımından zengin tavuk, balık gibi yağsız etler tüketilebilir. Tam tahıllı ekmekler ve kepekli makarna tüketilebilir. Kuru et tüketimi azaltılabilir. Taze sebze ve meyve tüketimi arttırılabilir. Lifli gıdalar ve bakliyatlar tüketilebilir. Yeşil çay tüketimi arttırılabilir. Düzenli egzersiz yaparak kilo kontrolü sağlanabilir.

 

Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir