Kulak Kıkırdağı Ne Zaman İyileşir?

Farklı nedenlerden dolayı kulak kıkırdağında hasarlar meydana gelebilir. Kulak kıkırdağının iyileşme süreci, hasarın nedenine bağlı olarak değişebilir.

Kulak Kıkırdağı Ne Zaman İyileşir
Kulak Kıkırdağı Ne Zaman İyileşir

Farklı nedenlerden dolayı kulak kıkırdağında hasarlar meydana gelebilir. Kulak kıkırdağının iyileşme süreci, hasarın nedenine bağlı olarak değişebilir. Kepçe kulak ameliyatı sonrası kulak kıkırdağının ne zaman iyileşeceği gibi durumlar oldukça merak edilmektedir. Travmanın neden olduğu yaralanma kendi kendine iyileşebilir ya da çeşitli komplikasyonlar nedeniyle iyileşme süreci uzayabilir ve takip gerekebilir. Deldirilen kulakta enfeksiyon meydana gelebilir bu durumda kıkırdağın iyileşme süresi uzayabilir. Nedenlere ve oluşan komplikasyonlara göre iyileşme sürecinde değişiklik olan kulak kıkırdaklarında ayrıca kişiden kişiye göre de bu süreç uzayabilir ya da kısalabilir. Peki, farklı nedenlerle hasarlanan kulak kıkırdağı ne zaman iyileşir?

Deldirme İşlemi Sonrası Kulak Kıkırdağının İyileşmesi

Toplumumuzda özellikle kadınlar küpleri özel günlerde ya da gündelik yaşantılarında aksesuar olarak kullanmayı tercih ediyor. Küpe kullanımı son yıllarda cinsiyet gözetmeksizin yaygınlaşmıştır. Küpeleri kulaklarını delmeden kullanmak isteyenler mıknatıslı küpeleri tercih etmektedirler. Fakat, kulak deldirerek küpe kullanmak isteyenler kulak kıkırdağında delik açtırmalıdır. Kulak kıkırdağının iyileşme süresi kişiden kişiye değişir. Özel durumlarda örneğin kulağın enfeksiyon kapması gibi bazı durumlarda kişilerin kulak kıkırdağının iyileşmesi bir yılı bulabilir. Küpe ve piercing işleminden 3 ay ile 1 yıl arasında kulak kıkırdağının iyileşmesi sürer.

Güreşçi Kulağı Sendromu Sonrası Kulak Kıkırdağının İyileşmesi

Güreşçi kulağı sendromu, künt bir cismin çarpması düşme veya çarpma sonucu kulak kıkırdağının kırılması durumudur. Güreş, boks gibi ağır spor yapan kişilerde daha sık görülen kulak kıkırdağı kırılmasıdır. Ezilip kırılan kulak kıkırdağı morarır ve kan biriktirir. Bu durumda baş dönmesi, kulak ağrısı, mide bulantısı ve denge kaybı gibi yan etkiler ortaya çıkacaktır.

Ezilmiş ve kırılmış kulak kıkırdağı ne zaman iyileşir? İlk olarak, hasarlı bölgeye hemen buz kompleksi uygulanmalı ve zaman kaybetmeden hemen bir doktora gidilerek kulak içine dolan kanın boşaltılması gerekmektedir. Kulağa dolan kan çıkarılmazsa sertleşerek 7-10 gün içinde kıkırdak dokusu ile kaynaşır ve bu durumda cerrahi müdahale gerekir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Kulak Kıkırdağının İyileşmesi

Kulağın kepçe olması herhangi bir kayba veya hasara neden olmadığı için hastalık olarak kabul edilmez. Ancak kepçe kulak problemleri kişilerin psikolojisini etkileyebilmekte, sosyal çevrede sorunlara neden olabilmekte ve hoş görünmemektedir. Bu yüzden kulak kıkırdağını uygun şekle sokmak için ortalama 40 dakika süren basit bir operasyon yapılmaktadır. Peki, ameliyat sonrası kulak kıkırdağı ne zaman iyileşir? Ameliyattan sonraki 1-2 gün içinde doku banyo yapacak kadar iyileşme gösterir. Kulakların tamamen iyileşmesi ve şekillenmesi kişiye bağlı olarak 1 veya 2 haftayı bulabilir.

 

 

 

 

Kulak Kıkırdağı Ne Zaman İyileşir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir